Iohannis: România are un deficit de 29 miliarde de lei. Aici a dus impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi PSD

Preşedintele Klaus Iohannis prezent Gala Topului Naţional al Firmelor Private din România, 7 noiembrie 2019
Preşedintele Klaus Iohannis prezent Gala Topului Naţional al Firmelor Private din România, 7 noiembrie 2019 (presidency.ro)

Fosta guvernare PSD a lăsat în urmă un deficit de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, a acuzat joi preşedintele Iohannis, adăugând că lipsa de viziune a modelului economic a determinat escaladarea deficitului balanţei comerciale precum şi o inflaţie record. În plus, şeful statului a subliniat că modelul de dezvoltare a României trebuie bazat pe inovare, productivitate şi libertate economică.

“În ciuda unei guvernări PSD dezastroase – asta nu e din campanie, este din realitate - şi a numeroaselor piedici cu care v-aţi confruntat în ultimii ani, aţi reuşit, cu tenacitate, să vă conduceţi afacerile şi să faceţi, în continuare, performanţă. Din păcate însă, rezultatele remarcabile de la nivelul firmelor dumneavoastră nu indică şi consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină ameninţătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare. Deficitul bugetar şi deficitul de cont curent în creştere demonstrează că PSD a dus România în direcţia pur şi simplu greşită. De exemplu, fostul guvern a lăsat, la sfârşitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depăşit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete”, a precizat şeful statului, prezent la cea de-a XXVI-a ediţie a Galei Topului Naţional al Firmelor Private din România.

De asemenea, preşedintele Iohannis a acuzat că “impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi” a făcut ca România să se afle în situaţia critică în care este acum, cu o inflaţie record, susţinând că e nevoie de implementarea unor politici ferme şi eficiente.

“Totodată, lipsa de viziune a modelului economic, bazat pe alimentarea consumului, a condus la escaladarea deficitului balanţei comerciale, dar şi la o inflaţie record, sigur, raportată la situaţia ţărilor din Uniunea Europeană. Iată unde au dus impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi – asta e din campanie! De aceea, acum este nevoie de politici ferme şi eficiente, care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului şi a sustenabilităţii. În acest sens, misiunea guvernului PNL de a găsi soluţii la problemele create de guvernele de dinainte nu va fi deloc uşoară. Sunt însă convins că vom face paşi importanţi în direcţia bună, către România normală! Aşa cum am arătat şi în Programul prezidenţial, ţara noastră are nevoie de un nou model de dezvoltare, care să se bazeze pe inovare, productivitate şi libertate economică. România antreprenorială trebuie să fie economia liberei iniţiative, care să genereze prosperitate economică, dar şi stabilitate democratică”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a semnalat că a sosit momentul, “la sfârşitul unui ciclu de guvernare care a lăsat semne adânci pentru România, să gândim pe termen lung şi să acţionăm în consecinţă”, subliniind că, într-o economie, “buna guvernare trebuie aşezată pe reperele indispensabile ale transparenţei, ale consultării şi dialogului”.

“Vocea Camerei de Comerţ şi Industrie a României s-a auzit tare şi răspicat în toată această perioadă şi vă felicit pentru asta. Îmi doresc ca dumneavoastră şi instituţia sub egida căreia se desfăşoară acest eveniment să rămâneţi aceiaşi vectori implicaţi, aceeaşi voce neobosită care să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă economia noastră, să gândiţi soluţii şi să amendaţi derapaje. Probabil că toţi oamenii de afaceri din această sală au resimţit problema deficitului forţei de muncă, atât sub aspectul calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Apoi, dumneavoastră cunoaşteţi foarte bine cât de mari sunt oportunităţile ratate din cauza lipsei de infrastructură. Nimeni nu mai concepe, în secolul XXI, că poate exista dezvoltare fără investiţii în infrastructura de transport”, a mai declarat Iohannis.

Nu în ultimul rând, preşedintele României a atras atenţia că toate aceste “neajunsuri” trebuie soluţionate, evidenţiind importanţa mediului de afaceri în acest demers.

“Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate, iar în acest sens, dialogul cu mediul de afaceri este esenţial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese, a încetat. Mediul de afaceri trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenţilor publici. Un rol central aparţine aici Camerei de Comerţ şi Industrie, un partener de încredere, în toţi aceşti ani, cu care am avut o colaborare foarte bună, în special în acţiunile de diplomaţie economică”, a conchis şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne