Investigaţie: ANAF trebuia să recupereze împrumutul dat de Dan Voiculescu lui Gâdea. Dar... surpriză!

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Florin Chirila/Epoch Times)

Centrul de Investigaţii Media a dezvăluit, într-o investigaţie publicată luni, că deşi inspectorii ANAF au avut dubii în legătură cu un împrumut acordat de mogulul de presă Dan Voiculescu angajatului său Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, totuşi nu au cerut procurorilor să cerceteze în detaliu actele legate de acesta. Potrivit sursei citate, relevant în speţă este un document semnat de Voiculescu din închisoare, act potrivit căruia Gâdea şi-ar fi achitat integral datoria către el.

Sursa citată relatează că fiscul pusese sechestru pe banii familiei Gâdea sperând că va recupera datoria pe care omul de televiziune o avea la Voiculescu, în contul prejudiciului uriaş la plata căruia Voiculescu fusese condamnat.

Cercetările făcute de Centrul de Investigaţii arată că statul nu a reuşit să recupereze de la Dan Voiculescu nici măcar un sfert din prejudiciul din faimosul dosar ICA. Astfel, încercând să recupereze prejudiciul, ANAF a căutat toate persoanele care îi datorau bani lui Voiculescu. Printre aceştia se afla şi Mihai Gâdea, care luase de la patronul Antenelor un împrumut de un milion de lei.

Gâdea achitase din datorie până în acel moment, prin bancă, puţin peste un sfert. Astfel că în 2016 ANAF i-a pus poprire pe conturi. Doar că mogulul de presă, aflat în puşcărie, a semnat o hârtie prin care afirma că angajatul său îi restituise restul datoriei. Gâdea a prezentat documentul cu pricina în faţa instanţei care urma să decidă legalitatea sechestrului aplicat de ANAF pe conturile sale.

Deşi ANAF şi-a exprimat fără rezerve suspiciunile în legătură cu veridicitatea acelei hârtii, totuşi nu a sesizat niciodată procurorii, care ar fi fost singurii în măsură să stabilească dacă Voiculescu a comis sau nu un fals.

Eroarea ANAF în această privinţă este consemnată chiar de judecătorii care, în procesul civil, au certificat construcţia prezentată în faţa lor de Gâdea (şi Voiculescu). Fiscul a pierdut astfel sechestrul asupra conturilor omului de televiziune şi, implicit, aproape 700.000 de lei din prejudiciul încă nerecuperat imputat patronului Intact.

Procurorii mai au la dispoziţie doar mai puţin de un an pentru a investiga acest posibil fals comis de Voiculescu din închisoare. În 12 mai 2021, fapta s-ar prescrie.

Articolul complet aici