Inundaţii şi furtună în Dobrogea: Porturi închise, case inundate şi drumuri afectate

Inundaţii (Epoch Times România)
Flori Mladin
20.06.2014

În judeţul Constanţa plouă torenţial şi este furtună. Toate porturile sunt închise, zeci de străzi sunt sub apă în Constanţa şi în Mangalia.

În urma ploilor abundente căzute în ultimele 12 ore, multe locuinţe au fost inundate şi aproape zece kilometri de drumuri au fost afectaţi. În unele zone cantităţile de apă au depăşit 90 litri/mp, iar vântul a suflat cu intensificări temporare, atingând în rafală şi 94 Km/h.

Conform informaţiilor prezentate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa, cele mai afectate zone din judeţ au fost comunele Ion Corvin (sat Brebeni), unde cantităţile de apă înregistrate au fost de 92 l/mp, Adamclisi - 80,2 l/mp, Deleni - 60 l/mp, Albeşti - 64 l/mp şi municipiul Mangalia, cu 31 l/mp.

Precipitaţiile torenţiale au inundat zece case în satul Zorile, din comuna Adamclisi, trei case în Mangalia şi câte una în comuna Limanu, satul Şipote din comuna Deleni şi satul Vârtop din comuna Albeşti.

Totodată, o gospodărie din Limanu a fost inundată şi 70 de hectare de islaz din satul Zorile au fost afectate de inundaţii. Nici drumurile nu au rămas neafectate, aproape zece kilometri de drumuri în localităţile Adamclisi, Abrud, Urluia şi Zorile fiind indisponibile.

Echipele Unităţii de pompieri din Medgidia s-au deplasat în Şipote şi în Zorile, unde au scos apa din gospodării, iar o echipă a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) se află în satul Brebeni, de pe raza comunei Ion Corvin, unde monitorizează evoluţia cursului de apă Valea Mare.

La primării este asigurată permanenţa, şi lucrările hidrotehnice cu rol de apărare din administrarea ABADL sunt supravegheate continuu.

Judeţul Constanţa este sub Cod Portocaliu de precipitaţii în intervalul 19 iunie, ora 21.00 - 20 iunie, ora 15.00, având loc averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 35 - 50 l/mp.

Judeţele Tulcea şi Călăraşi sunt, de asemenea, sub cod portocaliu de ploi şi vijelii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor