INTERVIU: Grecii ştiu destul de bine ce obiective se află în faţa lor după alegeri

Epoch Times România
04.05.2012

Grecii ştiu destul de bine ce obiective se află în faţa lor şi îşi vor face datoria patriotică, după alegerile parlamentare de duminică, a declarat ambasadorul elen la Bucureşti, Georgios Poukamisas.

În opinia sa, alegerile sunt cruciale pentru direcţia în care se va îndrepta Grecia. ”Sperăm că va rezulta un guvern stabil, cel mai probabil va fi un guvern de coaliţie, care să menţină cursul actual, cu alte cuvinte care va continua politicile economice ale Cabinetului condus de Lucas Papademos din ultimile şase luni”, a precizat ambasadorul, care şi-a exprimat speranţa că Grecia va rămâne ”un pilon de stabilitate” în Europa de Sud-Est şi în zona mediterană.

Referitor la nemulţumirile grecilor, Georgios Poukamisas crede că aceştia ştiu totuşi ce au de făcut şi îşi vor îndeplini ”datoria patriotică”, de a-şi ajuta ”ţara să rămână în zona euro pe termen lung”.

Viitorul guvern va avea ”o sarcină dificilă”, în condiţiile în care Grecia se află în al patrulea an de recesiune, a mai spus diplomatul elen.

NewsIn redă în continuare interviul integral cu Excelenţa Sa, doamnul ambasador al Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamisas:

NewsIn: Care sunt aşteptările grecilor după alegerile generale din 6 mai?

Georgios Poukamisas: Aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul şi pentru direcţia în care se va îndrepta ţara. Sperăm că va rezulta un guvern stabil, cel mai probabil va fi un guvern de coaliţie, care să menţină cursul actual, cu alte cuvinte care va continua politicile economice ale Cabinetului condus de Lucas Papademos din ultimile şase luni. Sperăm că acest guvern va respecta acordurile cu UE şi va implementa deciziile deja luate şi sperăm că va fi capabil să obţină sprijinul necesar de la cetăţeni pentru implementarea programului economic. Este important ca Grecia să rămână un pilon de stabilitate în Europa de Sud-Est şi în zona mediterană.

NewsIn: Potrivit unui sondaj realizat de MRB, majoritatea grecilor respinge planul economic decis de Atena pentru a primi împrumutul de la FMI şi UE. Cum comentaţi rezultatele acestui sondaj?

Georgios Poukamisas: Cred că depinde de modul în care sunt puse întrebările. Dacă-i întrebi pe greci dacă vor să rămână în zona euro sau, două treimi vor spune că vor să rămână. Dacă-i întrebi dacă sunt mulţumiţi cu ”medicamentul” prescris, vor spune că nu. Şi eu aş spune la fel. Dar nu asta e problema, ci dacă ”medicamentul” este necesar şi inevitabil. Cred că grecii ştiu destul de bine ce obiective se află în faţa lor şi le vor îndeplini, îşi vor face datoria patriotică. Datoria lor patriotică este să-şi ajute ţara să rămână în zona euro pe termen lung.

NewsIn: În acest context, credeţi că viitorul guvern, indiferent cine va câştiga, va avea o sarcină dificilă?

Georgios Poukamisas: Sarcina este ea în sine dificilă, deoarece ţara va fi în al patrulea an de recesiune. Potrivit analizelor şi estimărilor Băncii Centrale a Greciei, în 2012 va exista o creştere negativă de 5%.

NewsIn: Mai multe sondaje arată că partidul extremist Golden Dawn va intra în Parlament...

Georgios Poukamisas: S-ar putea, până acum se află peste pragul minim de 3%. Vom vedea.

NewsIn: Cum veţi rezolva problemele de la graniţa turco-greacă?

Georgios Poukamisas: Cu siguranţă că există o vulnerabilitate la graniţa turco-greacă, provocată în principal de faptul că turcii nu-şi păzesc suficient de bine graniţa. Imigranţii ilegali traversează râul Mariţa şi nu poate fi amplasat un gard electrificat pentru a-i împiedica. E o situaţie dificilă şi e o naivitate să spui că grecii nu-şi păzesc bine graniţele. Nu este doar o problemă de imigraţie, ci o bombă demografică. Deja o mulţime de imigranţi ilegali au venit în Grecia şi trebuie să ne gândim ce să facem cu ei.

NewsIn: Această graniţă şi imigranţii care ajung în Grecia sunt doar o problemă a Atenei?

Georgios Poukamisas: Să fim oneşti, este o problemă paneuropeană. E o problemă a Greciei, a Bulgariei şi chiar a României, într-o mai mică măsură. Dar şi a Poloniei, dacă ne gândim la cetăţenii din fosta URSS, sau Finlandei şi a Ţărilor Baltice, în nord. Toate ţările UE cu graniţe externe sunt expuse. Grecia e doar cea mai expusă, urmată aş spune de Italia. E o problemă serioasă care nu poate fi rezolvată pur şi simplu prin reinstaurarea controlului la granite în interiorul Schengen, aşa cum a declarat preşedintele Sarkozy în campania electorală. E o chestiune extrem de complicată şi este o bombă cu ceas nu numai pentru Grecia, ci pentru toţi.

Revenind la Grecia, cred că va dura până când vom rezolva situaţia de la graniţa cu Turcia. Ar fi de dorit ca Ankara să întărescă supravegherea frontierelor. Până acum nu au reuşit să facă acest lucru. Mai este o problemă. Există două acorduri de readmisie, unul dintre Turcia şi UE, altul între Turcia şi Grecia. Cel dintre Grecia şi Turcia funcţionează prost, iar celălalt nu a fost deocamdată semnat, deşi negocierile au fost finalizate. Nu arunc cu piatra împotriva vecinilor noştri, dar este o problemă ce trebuie rezolvată. Ei vin cu propriile lor argumente, dar unele nu sunt prea convingătoare.

NewsIn:Există vreo legătură între problemele actuale din Spaţiul Schengen şi aderarea României şi Bulgariei la acest spaţiu?

Georgios Poukamisas: România şi Bulgaria au propriile lor probleme în ceea ce priveşte Schengen. Este vorba de legătura cu MCV. Sperăm şi sprijinim o decizie în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen în septembrie, la Consiliul European. Sperăm că atunci toate obiecţiile vor fi depăşite. Dar nu trebuie să fim prea optimişti. În septembrie vor fi alegeri în Olanda, ceea ce înseamnă că, dacă populiştii conduşi de Geert Wilders vor obţine un rezultat bun, este logic să existe anumite rezerve din partea partidului care va da premierul. În orice caz, să fiţi convinşi că toată lumea vă va sprijini. De altfel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi-a declarat în Parlamentul României sprijinul ferm în acest sens.

Cât priveşte Bulgaria, şi ea are probleme cu MCV. Şi are graniţă cu Turcia, şi aceasta este, într-un fel, chiar mai vulnerabilă decât cea dintre Turcia şi Grecia.

NewsIn: Credeţi că cele cinci ţări membre UE, printre care se află România şi Grecia, care nu au recunoscut Kosovo o vor face în cele din urmă?

Georgios Poukamisas: Acum încercăm să avem o atitudine constructivă. Iar faptul că Serbia a primit statutul de ţară candidată la UE se datorează parţial şi faptului că Grecia şi România au jucat un rol în a permite autorităţilor kosovare să ia parte la reuniunile regionale. La un moment dat ne-am putea imagina ajungând la o situaţie in care provincia să fie recunoscută de toată lumea. Dar deocamdată, în condiţiile actuale, nu se pune problema. E o chestiune de principiu pentru noi, adică nu numai pentru Grecia, dar şi pentru România, pentru Slovacia, Cipru sau Spania.

NewsIn: Cum vedeţi viitorul Turciei, în interiorul UE sau în afară?

Georgios Poukamisas: Am sprijinit întotdeauna aspiraţiile europene ale Turciei, cu condiţia ca toate criteriile de aderare să fie îndeplinite. Ori în prezent nu este cazul.

NewsIn: Credeţi în Statele Unite ale Europei?

Georgios Poukamisas: E bine să discutăm despre Statele Unite ale Europei, dar avem mult de lucru în acest sens. Se vorbeşte despre Statele Unite ale Europei de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Mai întâi să întărim zona euro, să implementăm Pactul fiscal şi apoi vom vedea ce se poate face în privinţa Statelor Unite ale Europei. Mai ales că asistăm la o revenire a mişcărilor xenofobe şi naţionaliste în întreaga Europă.

NewsIn: Naftemporiki scria recent că OTE ar putea vinde una dintre unităţile deţinute în Albania, Bulgaria sau România. Credeţi că ar fi posibil?

Georgios Poukamisas: Nu deţin informaţii în acest sens, dar investiţia din România este bună şi a fost întărită de prezenţa Deutsche Telekom în acţionariatul OTE. Îmi amintesc 2010, când au existat zvonuri despre retragerea băncilor greceşti din România. În pofida dificultăţilor, băncile greceşti continuă să fie prezente în România. E adevărat că se confruntă cu probleme, dar au rămas aici. Acesta nu e un răspuns, dar instinctul îmi spune că OTE nu se va retrage din RomTelecom. Până una alta, pe agenda OTE se află fuziunea cu operatorul Cosmote, nu retragerea de pe piaţă.

NewsIn: Dar celelalte companii greceşti?

Georgios Poukamisas: Criza economică a stimulat prezenţa companiilor greceşti în România, întrucât mulţi greci încearcă să găsească nişe pentru activităţi economice aici. Astfel că au venit aici într-o mai mare măsură decât au făcut-o înainte de criză. România este văzută ca o ţară cu o creştere, modestă e drept, dar stabilă. Nu mai este creşterea din 2007, 2008, dar vor veni din nou anii buni. România, în ciuda hemoragiei democrafice, are perspective bune. Aşa că vor veni şi alte companii greceşti. Cât despre cele care sunt deja aici, fac afaceri bune.

E adevărat că băncile sunt cea mai importantă prezenţă şi e păcat că băncile nu mai pot acorda credite aşa cum o făceau înainte, fiind afectate de ceea ce se întâmplă în Grecia. Rezumând, afacerile greceşti din România au fost supuse unor presiuni dar au rezistat bine.

NewsIn: Câte companii greceşti activează în România?

Georgios Poukamisas: Sunt peste 5.000, dintre care importante sunt 1.800, faţă de 800 câte erau în momentul în care am venit aici. Sunt companii importante care activează în construcţia de drumuri, în sectorul energetic, în sectorul serviciilor medicale, al băuturilor, în industria feroasă şi neferoasă. E de reţinut că atunci când criza a lovit România, grecii şi-au retras capitalul de aici într-o mai mică măsură decât alţii.

Georgios Poukamisas s-a născut la Pireu, în 1954.

Este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Atena.

A intrat în serviciul diplomatic în 1981.

Poukamisas a activat ca diplomat în cadrul Delegaţiei Permanente a Greciei la NATO, a fost consul general în Libia, diplomat la ambasadele Greciei din Statele Unite şi Cipru.

În România este ambasador din martie 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor