Vântul schimbării afectează Grecia înainte de alegerile de duminică

(LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
04.05.2012

Vântul schimbării afectează Grecia înainte de alegerile de duminică, considerate cele mai importante din ultimele trei decenii, în condiţiile în care partidele mici, în special cele extremiste, câştigă teren.

Sloganuri sunt peste tot. Lipite de copaci, de case, agăţate asemenea beculeţelor de Crăciun în oraşe. Voci se aud din difuzoare recitând sloganuri electorale, iar mitinguri au loc după lăsarea serii. Aceasta este atmosfera campaniei electorale din Grecia.

În pofida discursurilor înfocate, majoritatea grecilor nu sunt hotărâţi încă pentru cine vor vota. Iar unul dintre motive este că au de ales dintre 32 de partide. Potrivit sondajelor, între 8 şi 10 formaţiuni ar putea intra în Parlament. Populaţia este decisă, însă, să dovedească la urne nevoia de schimbare.

Principalele două parte din coaliţia actuală de guvernare - Noua Democraţie (centru-dreapta) şi Pasok (socialist) - sunt vizate de furia publică. Populaţia frustrată le acuză pentru ultimii doi ani de măsuri grele de austeritate, de recesiune şi de lipsă de schimbare în sistemul politic. Sentimentele grecilor sunt uşor de constatat.

În pofida ultimelor sondaje care sugerează că Pasok şi Noua Democraţie vor putea forma, împreună, o majoritate, proporţia susţinătorilor lor se află la un minim istoric. Alegătorii care votau în general pentru vechea gardă se orientează în prezent către alte partide.

"Acestea sunt cele mai dificile alegeri de până acum", spune Georgios Nikitiadis, viceministrul turismului şi membru Pasok. "Oamenii sunt stresaţi de atât de multe măsuri. Numărul formaţiunilor mai mici care câştigă teren este o mare sursă de teamă pentru noi, pentru că noi credem că avem capacitatea de a forma un guvern. Noi suntem pionierii evitării falimentului", a adăugat el.

Nikitiadis şi-a petrecut ultimele luni cerându-şi scuze: "Ne ştim greşelile. Spre deosebire de alte partide, ne cerem scuze din partea populaţiei şi simţim o obligaţie morală de a spune că ne pare rău".

Însă, pe măsură ce popularitatea principalelor două partide scade, altele câştigă teren rapid. De exemplu formaţiuni de stânga, precum Stânga Democratică sau Coaliţia Stângii, sunt urmărite cu atenţie de UE, temătoare că ambele ar putea cere modificări ale condiţiilor pachetelor de salvare.

Discursurile lor anti-austeritate le-au atras mulţi alegători şi, împreună cu alte partide din aceeaşi tabără, ar putea forma o majoritate parlamentară.

De asemenea, la fel ca în alte zone din Europa, politicienii de extremă-dreapta joacă un rol tot mai important. În părţile sărace ale Atenei, de exemplu, Răsăritul de Aur are numeroşi susţinători.

În condiţiile în care o mare parte din populaţie este dezamăgită de eşecul guvernului de a combate problema imigraţiei, partidul pledează pentru soluţii radicale. Nu îşi ascunde admiraţia pentru multe dintre politicile lui Hitler, iar sigla sa este o svastică. Liderii formaţiunii dau, însă, asigurări că are la bază un semn din Grecia Antică.

Potrivit unui profesor de istorie modernă de la Universitatea Atena, Thanos Veremis, membrii partidului atacă imigranţi ilegali şi, în acelaşi timp, ajută localnicii în treburile de zi cu zi, precum mersul la cumpărături. "Răsăritul de Aur este un nou fenomen în Grecia (...). Reprezintă un Robin Hood local, dar în special în calitate de bandit", afirmă el.

Expertul crede că grecii sunt confuzi şi nu ştiu ce vor în prezent. El îndeamnă populaţia să voteze fără furie, pentru ca după alegeri să aibă un guvern funcţional.

Există şi partide dispuse să treacă peste diviziuni şi să coopereze. Lidera Alianţei Democratice, Dora Bakoyannis, a dat asigurări că va participa la o coaliţie, cu unele condiţii. Purtătorul său de cuvânt, Thanasis Zorbas, a salutat numărul mare de partide mici apărute pe scena politică. "Dacă intră mai multe formaţiuni în guvern, va fi un lucru bun. Se va naşte ceva nou. Mai multe partide vor îmbunătăţi dialogul, ne vor ajuta să trecem prin criză şi ne vor asigura progresul", a subliniat el.

În condiţiile în care majoritatea sondajelor anunţă o luptă strânsă pentru ca partidele tradiţionale să încropească o majoritate, formaţiunile mici ar putea juca în viitorul apropiat un rol din ce în ce mai important. Rămâne, însă, de văzut dacă vor fi suficient de puternice pentru a avea un impact răsunător asupra sistemului politic.

Mulţi greci speră că răbdarea lor şi faptul că au suportat o criză economică lungă şi dureroasă nu se va fi în van. Mulţi speră că o moştenire pozitivă va fi rămâne - o nouă eră politică pentru Grecia, în care să există mai multă responsabilitate şi mai puţină corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor