Înţelepciune antică. Să reflectăm la cugetările lui Aristotel

Filozofii greci, Platon şi Aristotel
Filozofii greci, Platon şi Aristotel (wikipedia.org)

Lecţiile de viaţă lăsate de filozoful grec Aristotel sunt, fără îndoială, atemporale. Deşi au trecut mulţi ani de la moartea sa, cu siguranţă că noi, oamenii moderni, avem multe de învăţat din lucrurile pe care înţeleptul le-a lăsat posterităţii.

Vă prezentăm o colecţie de sfaturi şi cugetări transmise posterităţii, care cu siguranţă vă vor pune pe gânduri:

1. "A te cunoaşte pe tine însuţi este începutul înţelepciunii."

2. "Este apanajul unei minţi educate să fie capabilă să opereze cu un gând fără să-l accepte."

3. "Răbdarea este amară, dar fructele sale sunt dulci."

4. "Fără prieteni, nimeni nu ar alege să trăiască, chiar dacă ar avea toate celelalte lucruri."

5. "Când trecem prin cele mai întunecate momentele ale noastre, atunci trebuie să ne concentrăm să vedem lumina."

6. "Ceea ce stă în puterea noastră să facem se află în puterea noastră să nu facem."

7. "Excelenţa nu este niciodată un accident. Este întotdeauna rezultatul unei intenţii înalte, a unui efort sincer şi unei munci inteligente; reprezintă alegerea înţeleaptă din mai multe alternative - alegerea, nu întâmplarea, ne determină destinul".

8. "Omul înţelept nu se expune inutil pericolelor, deoarece există puţine lucruri de care îi pasă suficient; dar el este dispus, în timpul marilor crize, să îşi dea chiar viaţa - ştiind că, în anumite condiţii, nu merită să trăiască."

9. "Oricine este încântat de singurătate este fie o fiară, fie un zeu."

10. "Lăudăm un om care se simte furios din motivele corecte şi împotriva persoanelor potrivite şi, de asemenea, în modul potrivit, la momentul potrivit, şi pentru durata corectă de timp."

11. "Devenim drepţi prin efectuarea de acţiuni drepte, devenim temperaţi prin efectuarea de acţiuni temperate, devenim curajoşi prin efectuarea de acţiuni curajoase."

12. "Cea mai rea formă de inegalitate este de a încerca să faci să pară egale lucrurile inegale."

13. "Cei care ştiu, fac. Cei care înţeleg, îi învaţă şi pe ceilalţi."

14. "A fugi de probleme este o formă de laşitate şi, deşi este adevărat că sinucigaşul înfruntă moartea, el nu o face pentru un scop nobil, ci să scape de ceva rău."

15. "Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelenţa, atunci, nu este un act, ci un obicei."

16. "Nu trebuie să ne întrebăm dacă sufletul şi trupul sunt una, la fel cum nu trebuie să întrebăm nici dacă ceara şi figurina imprimată pe ea sunt una."

17. "Niciodată nu vei face nimic în această lume fără curaj. Este cea mai mare calitate a minţii, aşezată lângă onoare."

18. "A educa mintea, fără a educa inima, nu este o adevărată educaţie."

Sursa: www.higherperspectives.com

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Cultură