Lăzăroiu: Noii comunişti (PSD) folosesc lăcomia şi frica slujitorilor Bisericii

Ponta la Chişinău, cu steagul Partidului Comuniştilor
Ponta la Chişinău, cu steagul Partidului Comuniştilor (De pe pagina de facebook a premierului Victor Ponta)

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, de profesie sociolog, este de părere că tactica adoptată de "noii comunişti" (PSD) pentru a elimina Biserica din societate este total alta decât cea folosită de predecesorii săi - s-a trecut de la forţă brută la mijloace mult mai subtile şi perfide.

"E posibil ca următoarea victimă a PSD să fie nu DNA, ci chiar instituţia Bisericii Ortodoxe. Comuniştii au ras pur si simplu biserici din temelii şi au trimis preoţii la puşcărie. Noii comunişti se pregătesc să radă din temelii ceva mult mai de preţ: credibilitatea Bisericii ca instituţie", a opinat Lăzăroiu.

În campania electorală s-a remarcat o colaborare tot mai strânsă între politic şi Biserică. Cum banii din Fondul de Rezervă al ţării, terenuri şi proprietăţi, au luat direcţia BOR, via PSD, parcă nici gestul partidului, de a le trimite oamenilor iconiţe, pe faţă cu Arsenie Boca, pe dos cu numele lui Victor Ponta, nu a mai părut atât de grav.

În alte cazuri, lucrurile au fost mai directe - PS Iustin Sigheţeanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, le-a dat ordin preoţilor ca în ziua votului, direct de la biserică şi în ţinută de slujbă, să se pună în fruntea credincioşilor şi să meargă direct la votare şi să se asigure că enoriaşii votează un ortodox - "Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox". Cum Iohannis este protestant este lesne de înţeles la cine se referea reprezentantul BOR.

Cum era de aşteptat, mulţi s-au declarat revoltaţi de imixtiunea feţelor bisericeşti în campania electorală, însă nu şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, care i-a luat apărarea PS: "Vreau să spun un lucru în care cred foarte mult şi îl spun nu cu patimă, ci ca o constatare: De ce, dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce Biserica Ortodoxă Română nu are dreptul să facă lucrul ăsta? De ce un preot nu are dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă, de ce trebuie să fim noi mai umili, creştin-ortodocşii?"

"Vechii comunişti au folosit teroarea şi forţa brută ca să elimine Biserica din societate. Noii comunişti s-au rafinat: folosesc lăcomia şi frica slujitorilor Bisericii pentru a demola instituţia. Comuniştilor nu le-a plăcut niciodată concurenţa. PSD ştie că mai târziu sau mai devreme, chiar dacă vor avea toată puterea, se poate ivi un concurent mai credibil. El trebuie demolat de pe acum", a adăugat fostul consilier prezidenţial.

De curând Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare, a fost înregistrat în timpul unei şedinţe de partid din 4 noiembrie, în care îi ameninţa atât pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, cât şi pe preoţii din judeţ că vor fi demişi şi li se vor tăia fondurile, dacă nu îl vor susţine pe Ponta la alegeri.

"Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi", mărturiseşte preşedintele PSD Satu Mare.

În înregistrarea obţinută de Gândul, Govor le spune colegiilor de partid că "preasfinţitul" a fost "total" de partea PSD: "Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii, dacă pierdem, toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă la mama dracului, nu mă interesează".

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, BOR încearcă să se departajeze de reprezentanţii săi care au luat calea partizanatului politic, Stoica, declarând pentru Mediafax că toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească.