Indemnul lui Mendelson, reprezentatul UE, la deschiderea pietii economice a Chinei

Peter Mandelson, Comisarul UE pentru Comert
Peter Mandelson, Comisarul UE pentru Comert (Jason Lee / Reuters / Getty Images)
Epoch Times România
09.06.2006

Peter Mandelson, de la Comisia de Comert a UE a luat cuvantul la ceremonia seminarului “Trademark & Copyright‘s Protection” din 7 iunie 2006 de la Beijing, China. Proprietarii de marci de moda si imbracaminte sport au semnat un memorandum de intelegere cu producatorii de pe piata Chineza asupra incalcarii politicii privind copyright-ul.

Joi la Beijing — Seful Camerei de Comert al UE, indemna China la deschiderea economiei spre investitiile straine , si luarea masurilor in combaterea pirateriei si a riscului crescut in exportul spre Uniunea Europeana al carei drepturi sunt lezate.

Reprezentatul de Comert al UE, Peter Mandelson a spus ca multe din tarile Europene au fost “incantate de sunetul de strigat al protectionalismului” luand in considerare deficitul adus anul trecut de catre monopolul comertului Chinei in 25 de state prin blocarea a nu mai mult de 100 bilioane de Euro ( USD 128 bilioane ) .

“ Orice am face , situatia acestor oameni (cei ce adera la conventia protectionalismului) in Europa va fi sustinuta de actiunea in sine a Chinei prin inlesnirea in scurt timp a accesului reciproc pe piata Chinei asa cum Europa si alte economii o cer “ — precizeaza Mandelson in declaratia sa la Renmin University, din capitala Chinei.

“Cu cat sunt deschise mai multe usi de acces de catre China , aratand interesul spre a urma regulile impuse, cu atat mai mult populatiei ii va fi mai lesne de inteles interesul nostru spre consolidarea relatiei noastre cu China” — mai spune Mandelson.

In rol de prim negociator al Comertului European, Mandelson trebuie sa echilibreze interesele contrastante ale EU cum ar fi spre exemplu Italia care doreste protectie a productiei interne de incaltaminte fata de lipsa de calitate importata de catre tarile nordice din Asia ,leader al liberului schimb pe piata.

In Aprilie , Uniunea Europeana a inceput contingentarea si impunerea de taxe in vederea stoparii invaziei pietii cu marfuri ieftine, in special a incaltamintei din piele din China si Vietnam, spunand ca exista dovezi a interventiei diferitelor state in incurajarea exportatorilor prin ilegalitate.

China si Vietnam insa neaga efectul invaziei

Mandelson, a carui vizita in China va lua sfarsit astazi, a spus ca prezenta lui la dialog il va ajuta in conturarea unei noi strategii a comertului UE cu China.

Marti, el a declarat ca este foarte ingrijorat de faptul ca China nu se arata motivata in a grabi deschidera pietii proprii , impunerea legala a protectionismului companiilor internationale in China , astfel incat lipsa de fair-play in competitia de comert ca practica si regulament sa fie evitata.

Mandelson a numit cateva din obstacolele intalnite in schimbul de afaceri cu China, cum ar fi: birocratia exagerata, neinteresul guvernului in semnarea de contracte, reguli ce descurajeaza investitiile externe, deasemenea lipsa accesului la imprumuturile bancare.

Tot el spune ca spera in negocierea unei noi intelegeri favorabila investitiilor in China in sectorul productiei.

Cu toate acestea UE accepta China ca membru al World Trade Organisation (WTO), in ciuda — spune Mandelson, preturilor discriminatorii la importurile de piese de masini, in conflict cu Statele Unite si Canada.

Cu privire la servicii , Mandelson declara China ca fiind deja implicata in deschiderea oportunitatilor pentru firmele externe in domenii ca finante, telecomunicatii si constructii, in ciuda acordului cu WTO ca membru ce este.

Washington deasemenea cere Chinei o reforma, in special cu privire la piraterie. Miercuri , reprezentatul de comert al U.S. a declarat ca poate fi acceptata China ca membru al WTO in ciuda abuzului asupra drepturilor de proprietate intelectuala.

Mandelson, a spus mai tarziu in conferinta de presa, ca el spera ca UE isi va imbunatati relatiile de colaborare cu China.

“Cred ca Asia a primit insuficienta intaietate in comertul cu Europa si relatiile externe in anii ce au trecut, deci eu cred ca trebuie acum sa o compensam pentru acest lucru.” - declara Mandelson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor