Înăsprirea politicii Statelor Unite faţă de Iran va fi un eşec al politicii de pace a Washingtonului în întreg Orientul Mijlociu

(photos.com)
Epoch Times România
26.07.2013

Congresul SUA a luat în discuţie iniţierea de noi sancţiuni împotriva Iranului. Este vorba în mod concret despre interzicerea exportării de tehnică şi utilaje de construcţie şi exploatare minieră. În opinia congresmenilor americani, tocmai aceste domenii asigură prosperitatea Corpului de gardieni ai revoluţiei islamice. De asemenea, Statele Unite plănuiesc să zădărnicească definitiv, până în 2015, exportul de petrol iranian, pe motiv că veniturile generate de acesta merg, potrivit Washingtonului, spre dezvoltarea programului nuclear. Aceste iniţiative ar urma să fie realizate prin ameninţarea de a introduce pe 'liste negre' ţările ale căror companii fac comerţ cu Iranul.

Congresmeni americani, inclusiv şeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Senatului, Robert Menendez, promovează acest proiect în pofida dorinţei Administraţiei lui Barack Obama. Potrivit cotidianului rus Izvestia, Administraţia prezidenţială americană insistă ca astfel de măsuri să nu fie deocamdată adoptate, pentru a vedea ce paşi va întreprinde noul preşedinte iranian Hassan Rouhani, după învestirea sa, la 3 august.

Rouhani este considerat în Occident o persoană cu opinii oarecum liberale, în măsura în care acest calificativ poate fi folosit referitor la politica iraniană. O astfel de opinie a apărut după ce, în perioada 2003-2005, în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene, Rouhani a purtat negocieri cu Occidentul pe marginea problemei nucleare şi chiar a fost supranumit 'şeicul diplomaţiei'.

Peste 100 de congresmeni democraţi şi 18 republicani din camera inferioară au semnat o scrisoare adresată lui Obama, în care îi solicită 'să-i dea o şansă lui Rouhani' şi să amplifice eforturile în vederea asigurării unei cât de mici reconcilieri cu Teheranul.

Potrivit ministrului de externe al Iranului, Ali Akbar Salehi, ţara sa va fi deschisă unei noi runde de negocieri, imediat ce, după preluarea oficială a preşedinţiei, Rouhani va aduna o echipă.

Iniţiativa adoptării de noi sancţiuni antiiraniene vine în primul rând de la republicanii americani, precizează Izvestia.

'Casa Albă şi Departamentul de Stat doresc un joc democratic serios. Scopul lor este de a obţine ca Iranul să-şi frâneze programul nuclear. În schimb, ele sunt gata să ofere îmblânzirea sancţiunilor în domeniile bancar, petrolier şi altele', explică directorul Institutului rus pentru problemele SUA şi Canadei, Serghei Rogov.

Potrivit lui Rogov, pachetul de sancţiuni care este dezbătut în prezent în Congres va cauza mari prejudicii relaţiilor dintre cele două ţări, deoarece astfel SUA vor arăta că nici măcar alegerea în Iran a unui preşedinte cu opinii moderate nu influenţează în vreun fel poziţia dură a Washingtonului.

Mai mult decât atât, dacă proiectul de lege va trece, acest lucru ar putea însemna modificarea întregii politici americane în Orientul Mijlociu (OM). 'După aceasta se va vorbi despre o intervenţie armată în Siria, precum şi de sprijin acordat Israelului, care a subliniat în repetate rânduri necesitatea iniţierii unui atac asupra obiectivelor nucleare iraniene', prognozează expertul rus.

De asemenea, noile sancţiuni se vor răsfrânge şi asupra relaţiilor SUA cu Europa, China, Japonia şi Coreea de Sud, în condiţiile în care companii din aceste ţări vor fi nevoite fie să-şi suspende comerţul profitabil cu Iranul, renunţând în primul rând la importul de hidrocarburi, fie să nu mai aibă de-a face cu băncile americane, ceea ce le va complica foarte mult viaţa.

Curios este că drept principal 'uliu' s-a poziţionat de data aceasta democratul Robert Menendez, care l-a înlocuit pe John Kerry în funcţia de şef al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului american. Experţii explică agresivitatea lui Menendez prin faptul că el este etnic cubanez şi încearcă prin toate eforturile să demonstreze ataşamentul său faţă de supremaţia americană pe plan global.

Cotidianul rus Izvestia îşi exprimă speranţa că activitatea republicanilor va rămâne doar la nivelul ameninţărilor şi va predomina punctul de vedere al Administraţiei prezidenţiale a SUA în favoarea negocierilor diplomatice. 'Trebuie să profităm de momentul instalării la putere în Iran a lui Rouhani ca să începem dialogul. Dacă vom face un gest de bunăvoinţă în direcţia Teheranului, acest lucru ar putea contribui la reducerea tensiunilor', este de părere preşedintele fondului american antinuclear Ploughshares, Joseph Cirincione.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor