Înalta Curte dă undă verde pentru cercetarea Rovanei Plumb. În alt dosar decât Belina

Rovana Plumb se alege cu o nouă acuzaţie de abuz în serviciu. Noul dosar i se trage de la un fost subordonat şi coleg de partid, culmea, şi el condamnat cândva tot pentru abuz în serviciu.
Rovana Plumb
Rovana Plumb (Florin Chirila/Epoch Times)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca fostul ministru Rovana Plumb să fie cercetată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Concret, judecătorii au admis o plângere depusă de fostul director al Romsilva Ion Dumitru, care a acuzat-o pe Plumb că a procedat abuziv când l-a concediat în 2013.

"Admite, în parte, plângerea formulată de petentul Dumitru Ion împotriva ordonanţei nr. 582/P/2016 din data de 26.05.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte soluţia de clasare sub aspectul comiterii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta de la pct.1 din ordonanţă). Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de către intimata Plumb Rovana, în calitatea sa de ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 246 din Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 Cod penal", se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.

Reamintim că Ion Dumitru a depus o plângere împotriva Rovanei Plumb, pe care o acuză de abuz în serviciu pe motiv că l-ar fi concediat în anul 2013 din funcţia de director al Romsilva, după ce el a primit o condamnare de trei ani cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul Romsilva II.

Procurorii au clasat dosarul, însă Ion Dumitru a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să-i oblige pe procurori să redeschidă ancheta. Dumitru, fost deputat PSD şi fost manager-director general al RNP — Romsilva, a mai cerut, de asemenea, să-i fie plătite drepturile salariale pe ultimii patru ani şi să fie reîncadrat la Romsilva.

Potrivit DNA, Ion Dumitru a aprobat cumpărarea unui utilaj greu din Ucraina, care de fapt era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un şasiu de tanc tip T34. Regia a plătit 294.330 de dolari pe utilaj deşi preţul real a fost de 6.250 de dolari (adaos de 1.744%).

Ulterior, Ion Dumitru a obţinut la Tribunalul Bucureşti anularea condamnării de trei ani închisoare cu suspendare, după decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu.