În R. Moldova au fost anulate examenele de absolvire pentru elevii claselor a IX-a şi a XII-a

.
. (abcjuridic.ro)

Parlamentul Republicii Moldova a anulat joi, examenele naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea 2020 susţinând proiectul de lege înaintat de Guvern cu scopul de a preveni riscul de îmbolnăvire cu ”COVID-19” şi a asigura securitatea, protecţia vieţii şi sănătăţii absolvenţilor.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a şi, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obţinute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu.

Notele pentru probele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obţinute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reuşesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele şcolare şi media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum şi restanţierii din anii precedenţi vor putea susţine examenul în următoarea sesiune, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice şi în condiţiile stabilite de Ministerul educaţiei, culturii şi cercetării.

Legea privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examene 2020, va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.