În R. Moldova a fost lansat ghişeul unic pentru solicitarea online a actelor permisive

Lansarea ghişeului va spori eficienţa şi operativitatea în acordarea serviciilor businessului şi va genera anual economii de milioane de lei pentru mediul de afaceri, afirmă Pavel Filip.
În RM a fost lansat ghişeul unic de eliberare online a actelor permisive
În RM a fost lansat ghişeul unic de eliberare online a actelor permisive (gov.md)
Ştefan Sârbu
10.07.2018

Guvernul de la Chişinău anunţă că începând cu 9 iulie întreprinzătorii pot solicita online 29 de acte permisive din cele 150, prin intermediul ghişeului unic de eliberare şi gestionare a actelor permisive. Noua soluţie digitală, lansată cu sprijinul Băncii Mondiale, va facilita procesul de eliberare a documentelor, atât pentru antreprenori, cât şi pentru autorităţile publice emitente.

„Nu doar că am redus numărul de acte permisive, dar încercăm să oferim şi confortul pentru a obţine aceste acte prin intermediul ghişeului unic", a declarat Pavel Filip.

În context, prim-ministrul a subliniat că lansarea ghişeului va spori eficienţa şi operativitatea în acordarea serviciilor businessului, dar şi va genera anual economii de 60 de milioane de lei pentru mediul de afaceri. Totodată, solicitarea actelor în regim online va minimiza contactul cu funcţionarul public, ceea ce va contribui la combaterea corupţiei şi reducerea birocraţiei.

De menţionat că ghişeul unic electronic este accesibil pe portalul servicii.gov.md, unde întreprinzătorii pot depune cererea online în orice moment al zilei, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil. De asemenea, solicitanţii pot semna electronic documentele şi achita online taxele pentru obţinerea actelor permisive.

Executivul moldovean promite că bazele de date ale unui număr de 30 de instituţii publice din RM vor fi conectate la acest sistem şi vor interacţiona online pentru a verifica automat datele agentului, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare. Solicitantul va primi o confirmare automată privind înregistrarea cererii, iar apoi notificări privind fiecare etapă de procesare a acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor