Vladimir Socor: Plahotniuc nu va mai fi primit oficial nicăieri. Este o non-persoană din punct de vedere legal, sau diplomatic

Plahotniuc controlează statul, dau nu populaţia, controlează instituţiile statului, dar nu şi electoratul, ceea ce îl face să arate ca ”un dictator personal” consideră Socor, iar potrivit PE, Moldova este condusă de ”un grup mic de persoane în frunte cu Plahotniuc”.
Vladimir Socor, analist politic, Fundaţia Jamestown din Statele Unite
Vladimir Socor, analist politic, Fundaţia Jamestown din Statele Unite (Europa Liberă)

După decizia de invalidare a alegerilor locale din Chişinău, Parlamentul European a emis o Rezoluţie, criticând dur evenimentele din ultima perioadă din Republica Moldova, printre care şi ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind sistemul mixt de vot. În opinia comentatorului politic Vladimir Socor, expert în cadrul Fundaţiei James Town, consecinţele vor fi serioase, întrucât autorităţile de la Chişinău nu au luat în serios avertismentele europenilor, iar acum toţi au rămas şocaţi de reacţia Uniunii Europene.

Considerat responsabil de deciziile judecătoreşti privind invalidarea mandatului lui Andrei Năstase în calitate de primar general al municipiului Chişinău, liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc nu va mai fi primit oficial nicăieri, consideră Socor, mai ales că nu deţine niciun post în stat.

”Dl Plahotniuc nu va fi primit oficial nicăieri, din simplul motiv că dânsul nu deţine niciun post în stat, nu are responsabilităţi legale sau constituţionale de niciun fel, nu poate să facă înţelegeri oficiale sau valabile cu niciun om politic sau de stat din străinătate. Dl Plahotniuc este o non-persoană din punct de vedere legal, sau diplomatic”, a declarat expertul, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Mai mult decât atât, Socor consideră că ideea potrivit căreia opoziţia pro-europeană de la Chişinău ar trebui să facă o coaliţie cu Plahotniuc după alegerile parlamentare din toamnă, este moartă şi îngropată.

”Este o idee complet aberantă, nu-mi imaginez cum le-a putut veni în minte unor diplomaţi această idee. Spre onoarea lor, liderii opoziţiei şi partidele de opoziţie nu au acceptat niciodată această idee. Acum cred că nu are nicio şansă şi cred că noul ambasador american care îl va înlocui pe dl Pettit, nu va mai veni cu asemenea idei”, a adăugat comentatorul politic.

Acesta a ţinut să sublinieze că deşi are statul sub controlul său personal, Plahotniuc pare să fie incapabil să câştige alegeri pentru candidaţii pe care îi alege să candideze, astfel se explică eşecul Silviei Radu de a intra măcar în turul doi al alegerilor locale din Capitală.

”Susţinerea dlui Plahotniuc pentru un candidat sau altul se transformă într-o susţinere toxică. Susţinerea dlui Plahotniuc îl condamnă pe candidatul respectiv la înfrângere, o experienţă asemănătoarea a putut fi observată la alegerile prezidenţiale când dl Plahotniuc a încercat anume prin toxicitatea sprijinului său să o contamineze pe candidata Maia Sandu, din fericire nu a funcţionat”, a punctat Socor.

Acesta a mai specificat că Plahotniuc este într-adevăr ”un dictator personal”, conduce personal statul Republica Moldova, în mod netransparent şi neconstituţional, iar Rezoluţia PE a subliniat în câteva rânduri că ” un grup mic de persoane în frunte cu dl Plahotniuc controlează ilegal instituţiile statului şi folosesc statul în propriul interes”.

”Paradoxul este totuşi că Plahotniuc controlează statul, dau nu populaţia, controlează instituţiile statului, dar nu electoratul”, a conchis Socor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe