Proteste masive în SUA împotriva uciderii unor bărbaţi de culoare

Proteste masive în Statele Unite împotriva uciderii a doi tineri de culoare de către ofiţeri de poliţie.
Proteste masive în Statele Unite împotriva uciderii a doi tineri de culoare de către ofiţeri de poliţie. (Captură.)

Zeci de mii de manifestanţi au protestat, sâmbătă, în Washington, New York şi Boston, împotriva uciderii a doi bărbaţi de culoare neînarmaţi de către ofiţeri de poliţie, relatează Reuters. Organizatorii marşurilor afirma că sunt cele mai mari manifestaţii ce au avut loc după aceste incidente, scoţând la iveală relaţiile rasiale din Statele Unite.

Manifestaţiile au fost în mare parte paşnice, chiar dacă poliţia din Boston a declarat că a arestat 23 de persoane care au încercat să blocheze o autostradă. Ofiţerii din California precizează, totodată, că au reţinut 45 de persoane sub diferite acuzaţii, sâmbătă, când mii de persoane au ieşit pentru a protesta împotriva celor două cazuri.

Protestele au fost declanşate după ce instanţele de judecată nu au emis acuzaţii împotriva ofiţerilor implicaţi în moartea lui Michael Brown din Missouri şi Eric Garner din New York. Cele două incidente au adus pe prim plan modul cum sunt tratate minorităţile.

”Vom continua să menţinem atenţia pe cazul Mike Brown… pe toate victimele. Singurul mod în care faci gândacii să fugă este să ţii lumina aprinsă”, a declarat liderul grupului pentru drepturile civile Naţional Action Network, Al Sharpton, care a organizat manifestaţiile din Washington.

Sharpton a îndemnat Congresul să aprobe legislaţia care va permite procurorilor federali să se ocupe de cazurile care implică violenţa poliţiei.

Protestatarii s-au adunat în Freedom Plaza, în apropiere de Casa Albă, de unde au mărşăluit spre Capitoliu. Potrivit unuia dintre organizatori, mulţimea formată din 40.000 - 50.000 de persoane a ocupat întreaga arteră rutieră, însă evenimentul s-a petrecut fără incidente.

Protestatarii, incluzând mai mulţi părinţi cu copii, au strigat ”Fără justiţie, fără pace, fără poliţie rasistă” şi ”Mâinile sus, nu trage” şi a ridicat pancarte cu mesaje precum ”Toţi bărbaţii sunt creaţi egali” şi ”Vieţile negre contează”.