Igor Volniţchi: În toamnă la Chişinău ar putea izbucni un război politic

Analistul politic Igor Volniţchi consideră că prezenţa preşedintelui Dodon la Comrat, sâmbătă, 19 august, ar fi o încercare de a asigura teren socialiştilor pentru parlamentarele din 2018, însă ar putea provoca şi un război politic la Chişinău, sau chiar un impeachment.
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei
Igor Dodon şi Irina Vlah la festivităţile organizate de ziua Găgăuziei (facebook.com)
Maria Maevschi
22.08.2017

Prezent la Comrat, la ceea ce el numeşte aniversarea „Zilei creării Găgăuziei” pe 19 august 1990, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a lăudat orientarea pro-rusă a locuitorilor autonomiei găgăuze îndemnându-i să rămână alături de el în lupta cu unioniştii, afirmând că aceştia ar vrea să lichideze statalitatea Republicii Moldova. Şeful statului s-a mai lăudat şi cu faptul că „lovitura următoare şi decisivă” pe care o va da împreună cu ei rivalilor va fi la alegerile parlamentare din anul 2018, când în premieră Găgăuzia va putea să aibă propriii reprezentanţi în Parlamentul de la Chişinău.

În opinia lui Igor Volniţchi, prin astfel de discursuri, preşedintele Dodon încearcă să joace pe două fronturi concomitent, făcând referire la frontul politic şi frontul pe care îl presupune funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Volniţchi a mai specificat şi faptul că Dodon încearcă să-şi asigure terenul pentru 2018, aflându-se într-o luptă pentru voturile găgăuzilor, întrucât la alegerile precedente „importante redute politice în Găgăuzia au fost câştigate şi de partidul condus de Renato Usatîi şi alte formaţiuni. Chiar democraţii, la ultimele alegeri în Adunarea Populară de la Comrat, şi-au consolidat poziţiile.”

„Dar eu aş vrea să mai scot în evidenţă şi un al treilea aspect pe lângă cele două fronturi la care m-am referit mai sus. Eu zic că e vorba de luptă politică pe care tot mai mulţi analişti o prognozează că va începe în această toamnă între şeful statului, pe de o parte, Preşedinţie şi partidul de guvernare, Parlament şi Guvern, pe de altă parte.

Iată că Igor Dodon încearcă cumva să-şi asigure spatele, pentru că în această luptă politică va conta fiecare vot, fiecare redută şi, având Găgăuzia în spate, făcându-le acum pe plac găgăuzilor, el, probabil, mizează pe o susţinere în momentul în care, dacă se va întâmpla ceea ce prognozează analiştii politici, va izbucni acest război politic”, a declarat analistul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, adăugând că s-ar putea chiar să asistăm şi la un impeachment iniţiat în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Igor Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor