Igor Dodon nu permite Armatei Naţionale să participe la exerciţii militare în Ucraina

Detaşarea militarilor moldoveni la activitatea multinaţională ”Rapid Trident” urma să contribuie la pregătirea efectivului pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii ”KFOR” din Kosovo.
Gheorghe Galbura şi Igor Dodon
Gheorghe Galbura şi Igor Dodon (facebook.com)

Igor Dodon a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” care urmează să aibă loc în Ucraina în perioada 7-23 septembrie, scopul stagiului militar fiind dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale a Republicii Moldova pe arena internaţională.

Potrivit unei scrisori a consilierului în domeniul apărării şi securităţii naţionale al Preşedinţiei, Artur Gumeniuc, postată pe Facebook, şeful statului a refuzat solicitarea lui Gheorghe Galbura motivând cu faptul că în temeiul datelor difuzate de către Ministerul Apărării din Ucraina, inclusiv de către mass media ucraineană, evenimentul ar fi calificat drept ”exerciţiu multinaţional” şi în acest caz era necesară solicitarea aprobării Comandantului Suprem al Forţelor Armate şi nu doar informarea acestuia.

Menţionăm că viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura a adresat la 29 august preşedintelui Dodon o scrisoare cu titlu informativ despre intenţia instituţiei de a participa la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” precizând că militarii Armatei Naţionale participă anual la un astfel de stagiu pe teritoriul Ucrainei începând cu 1996 (în perioada 1996-2005 stagiul de pregătire în Ucraina purta denumirea ”Scutul păcii”, ulterior fiind redenumit în ”Rapid Trident”), alături de alte state membre din cadrul programului ”Parteneriat pentru Pace”.

Detaşarea efectivului Armatei Naţionale la activitatea menţionată urma să contribuie la pregătirea militarilor pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii ”KFOR” din Kosovo. Toate cheltuielile de detaşare urmau să fie acoperite de organizatori.

În context, internautul Anatolie Chirilov comentează postarea pe pagina de socializare specificând că Dodon ar face Moldova de ruşine cu astfel de decizii. ”Suntem vecini şi trebuie să ne respectăm. ”Şi care e motivul, sau tătuca Putin să nu să se supere?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe