Expresii idiomatice chinezesti: "Înţelepciunea colectivă aduce ample beneficii" (集思廣益)

Zhuge Liang le-a acordat înaltă consideraţie subordonaţilor săi pentru sfat. Biroul său a devenit un loc cunoscut ca primitor pentru discuţii.
Zhuge Liang le-a acordat înaltă consideraţie subordonaţilor săi pentru sfat. Biroul său a devenit un loc cunoscut ca primitor pentru discuţii. (Catherine Chang / Epoch Times)

Expresia chinezească "集思廣益" (ji sī guang yi), tradus ca “beneficii enorme decurg din înţelepciunea colectivă” ne spune că însumarea opiniilor bazate pe toate ideile utile aduce un amplu beneficiu pentru toţi.

Originea expresiei idiomatice o găsim într-o poveste despre Zhuge Liang, strateg şi om de stat, din scrierea istorică “Înregistrări ale celor Trei Regate”, în care este relatată istoria Chinei, din perioada de sfârşit a dinastiei Han de Est (184 î.Hr. – 280 d.Hr.) şi a celor Trei Regate (220 – 280 d.Hr.)

Zhuge Liang a contribuit la ascensiunea lui Liu Bei ca dictator militar. El l-a ajutat pe Liu să instaureze Regatul Shu, făcându-l unul dintre cele Trei Regate ale acelui timp.

Când fiul lui Liu a urcat pe tron, Zhuge a devenit, efectiv, administrator şef al regatului, preluând funcţia de prim-ministru.

Continuând să muncească neobosit, servindu-şi ţara şi pe noul împărat cu mare loialitate, Zhuge dădea o foarte mare atenţie şi sfaturilor subordonaţilor săi.

Biroul prim-ministrului a devenit, astfel, un loc cunoscut şi primitor pentru discuţii.

Zhuge a spus: “Biroul meu este deschis tuturor să vină să participe la discuţii referitor la afaceri de stat. Aceasta se face cu scopul de a aduna înţelepciune colectivă şi opinii de la oameni. Ascultând sfaturile tuturor şi adoptând sugestii utile, putem obţine rezultate mai bune cu o eficacitate mai mare pentru curte.”

Văzând sinceritatea pură a lui Zhuge, subordonaţii săi au acordat, de asemenea, o mare importanţă afacerilor de stat, iar dacă opiniile lor erau diferite de ale lui Zhuge, ei nu ezitau să şi le exprime în mod deschis.

Drept rezultat, Zhuge i-a apreciat şi lăudat, în mod deosebit, pe acei oficiali care au avut curajul de a-şi prezenta ideile şi punctele de vedere.

Datorită deschiderii lui Zhuge la opiniilor oamenilor şi a dialogului permanent cu subordonaţii săi, Regatul Shu Han a devenit mai puternic şi mai prosper, sub buna sa guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură