Ianukovici va trebui să-i spună lui Putin cu cine şi în ce condiţii va coopera Ucraina în domeniul gazifer

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (Manjunath Kiran / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin va sosi la sfârşitul acestei săptămâni la Kiev, la festivităţile prilejuite de jubileul de 1025 de ani de la creştinarea Rusiei. În afara acţiunilor festive, liderul rus va discuta cu omologul său ucrainean probleme actuale, în primul rând în domeniul gazifer, dat fiind că incertitudinea prelungită cu privire la înfiinţarea unui viitor consorţiu în domeniul transportului de gaz ameninţă să declanşeze o nouă criză, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

'Indiferent ce se va anunţa oficial, situaţia relaţiilor Ucrainei cu Gazprom este de aşa natură încât preşedinţii nu vor putea ocoli această temă', este convins directorul pentru programe energetice al centrului 'Nomos', Mihail Gonciar. Expertul a amintit că partea rusă a ocupat încă din primăvară o poziţie de expectativă în ceea ce priveşte înfiinţarea consorţiului: Ucrainei i se cereau garanţii sub forma unei legi care să deschidă drumul spre privatizarea sau închirierea sistemului ucrainean de transport al gazului.

Un asemenea proiect de lege a fost aprobat de guvernul ucrainean încă la sfârşitul lui aprilie, după care a fost înaintat spre dezbatere parlamentului, însă deputaţii au amânat pentru o perioadă nedefinită discuţiile pe acest subiect.

Cu aproximativ o lună în urmă, directorul Gazprom, Aleksei Miller, a constatat că nu mai au loc negocieri privind înfiinţarea consorţiului. 'Pentru a purta negocieri la obiect, este necesar să fie iniţiate modificări la legislaţia ucraineană (...) Acest lucru nu s-a făcut nici până acum', a declarat Miller.

Însă, în opinia lui Gonciar, chiar dacă Rada Supremă a intrat în vacanţă, negocierile în domeniul gazului continuă, mai ales în culise. 'Recent, unul dintre liderii Partidului Regiunilor, Mihail Cecetov, a dat de înţeles că parlamentul s-ar putea întruni într-o sesiune extraordinară, dacă va fi necesar să fie adoptate nişte legi importante, cum ar fi cea privind înfiinţarea consorţiului. Acesta este un indicator inedit al faptului că grupul de influenţă pro-Gazprom din Ucraina şi-a înteţit presiunile, pentru a adopta deciziile necesare părţii ruse. În ajunul vizitei lui Putin, temperatura politică a crescut în mod evident', subliniază expertul.

Analişti ucraineni constată că de la Moscova se fac auzite declaraţii mai ferme. Nu demult, vicepreşedintele comisiei pentru probleme energetice din cadrul Dumei de Stat, Pavel Zavalnîi, noul preşedinte al Societăţii ruse a gazului, a lansat supoziţia că acţiunile părţii ucrainene sunt dirijate de peste hotare. 'Există o oarecare influenţă din partea Uniunii Europene (UE) şi a SUA. Toate zăcămintele de gaz de şist sunt exploatate de companii americane, iar în perspectivă acestea vor avea nevoie de acces la sistemul ucrainean de transport al gazului', a declarat Zavalnîi.

Problema se reduce la opţiunile pe care le mai are puterea ucraineană: fie să împartă cu Gazprom controlul asupra infrastructurii strategice, primind în schimb, potrivit scenariului belarus, o reducere temporară, însă substanţială, la gaz, fie să-şi menţină controlul asupra sistemului de transport al gazului, în aşteptarea unor cantităţi mai importante de gaz de şist pe teritoriul Ucrainei, ceea ce va permite ulterior reducerea preţului şi evitarea dependenţei faţă de Gazprom.

Iuri Korolciuk, expert al Institutului de strategii energetice, precizează că rezervele de aşa-zise tipuri netradiţionale de gaz din Ucraina sunt evaluate la 5-10 trilioane de metri cubi. Însă existenţa acestor cantităţi nu este confirmată, iar costurile extracţiilor nu au fost încă determinate.

Companiile occidentale vor începe extracţia de gaz netradiţional în Ucraina cel mai devreme peste cinci ani, subliniază specialiştii. Însă, sperând la rezultate bune ale lucrărilor de exploatare, occidentalii se gândesc într-adevăr la viitoarele metode de transport.

Mihail Gonciar a confirmat pentru Nezavisimaia Gazeta că actualul sistem de gazoducte magistrale poate fi utilizat, din punct de vedere tehnologic, şi pentru aceste scopuri. 'Însă, obiectivul va fi realizabil dacă se vor confirma pronosticurile privind rezervele de gaz (netradiţional)', precizează Gonciar. Expertul este de părere că, din punctul de vedere al intereselor naţionale ale Ucrainei, ar fi oportun ca înainte de clarificarea problemei (privind cantităţile de gaz netradiţional) infrastructura strategică să nu fie vândută.

Pe de altă parte, Ucraina are nevoie chiar de acum să obţină reducerea preţului pentru gazul de import. Încercările de a înlocui livrările ruseşti cu cele germane nu sunt, în opinia specialiştilor, decât o acţiune politică. În pofida unei reduceri record, în acest an, a importurilor de la Gazprom, Germania livrează Ucrainei de 25 de ori mai puţin gaz.

Experţi de la Kiev atenţionează că Naftogaz, compania naţională ucraineană, se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă, iar în bugetul de stat nu există, până la viitorul boom al gazelor de şist, fonduri nici pentru salvarea sa, nici pentru plăţile către Gazprom.

În opinia lui Gonciar, soluţia ar putea-o constitui reformarea întregului sector gazifer al Ucrainei, în tandem cu reorganizarea Naftogaz. 'Nu iritarea Moscovei sau a Bruxellesului încearcă guvernul ucrainean să evite, ci supărarea oligarhilor locali. Trebuia însă să se acţioneze hotărât şi repede, în baza obligaţiilor asumate de Ucraina pentru aderarea la Comunitatea Energetică Europeană. În acest caz, Gazprom nu ar negocia pur şi simplu Ucraina, ci cu toată partea energetică a UE', a subliniat expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor