Huawei declară că renuntă la piaţa americană, în urma declaraţiilor de spionaj

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

Huawei, cea mai mare companie din lume producătoare de echipament destinat telecomunicaţiilor este supravegheată îndeaproape de administraţia din Statele Unite. Compania a fost acuzată că asistă regimul comunist chinez în operaţiunile de spionaj cibernetic, mascat prin intermediul sistemelor de supraveghere.

În ultimii ani, aceasta a fost de asemenea acuzată de corupţie, mită, metode imorale în domeniul afacerilor cât şi încălcări ale regulilor de imigrare. În faţa acestor acuzaţii, directorul Huawei, Ren Zhengfei, a declarat că firma sa urmează să se retragă de piaţa Statelor Unite.

Pe 25 noiembrie, Zhengfei a declarat pentru francezii de la Les Echos că ”nu are rost” să opereze în Statele Unite [deşi este cea mai mare piaţă de echipamente electronice din lume, n.r.].

Congresul Statelor Unite este conştient de faptul că Zhenfei are legături strânse cu Partidul Comunist Chinez, în trecut acesta fiind încadrat ca electronist militar în Armata de Eliberare a Poporului (PLA).

House Comitee pentru Inteligenţă (CCI), o comisie parlamentară a SUA, a desfăşurat o serie de investigaţii pentru a determina dacă echipamentele de reţea şi hardware ale Huawei sunt dotate cu sisteme de supraveghere şi spionaj.

În urma investigaţiei, CCI a eliberat un raport care atenţiona companiile americane că echipamentele produse de Huawei prezintă o ameninţare pentru securitatea naţională. Marea Britanie şi Australia, prin colaborarea apropiată cu Statele Unite, au impus de asemenea o serie de măsuri privind achiziţionările de echipamente Huawei. Unele companii americane au încetat deja contractele existente astfel că Huawei şi-a îndreptat treptat atenţia către pieţele mai relaxate din Europa.

Contrar declaraţiilor făcute de directorul executiv al Huawei, purtătorul de cuvânt al companiei, William Plummer, a declarat că nu-şi vor încheia complet operaţiunile din Statele Unite.

”Rămânem dedicaţi clienţilor, angajaţilor, investiţiilor şi operaţiunilor noastre, şi vânzărilor de peste miliard de dolari din Statele Unite, noi suntem pregătiţi să aducem un plus de competiţie şi de soluţii inovative precum doresc clienţii noştri şi aşa cum permit autorităţile”, a declarat Plummer pentru The Hill.

Directorul operaţiunilor, Jane Li, a reamintit faptul că declaraţia directorului executiv nu va influenţa afacerile din Statele Unite. Chiar dacă nu vor mai vinde echipamente din domeniul telecomunicaţiilor pentru guvern, domeniul telefoanelor mobile încă merge bine.

Este incert care va fi următoarea mişcare a Huawei. Dacă afirmaţiile directorului executiv sunt serioase sau nu rămân decât o tactică de afaceri, rămâne de văzut. În orice caz, acest incident a tensionat relaţiile dintre cele două ţări.

Aceasta nu este prima dată când Huawei a ameninţat că se va retrage de pe piaţa din Statele Unite. În aprilie anul trecute, vice preşedintele Executiv, Eric Xu, a afirmat că nu se vor mai concentra asupra pieţei din Statele Unite şi îşi va slăbi eforturile în acea regiune.

O altă companie chineză care a fost investigată de oficialii Statelor Unite pentru spionaj cibernetic este ZTE. CISCO şi-a încheiat cooperarea strategică cu ZTE în urma acestor acuzaţii.

Alte companii din domeniul tehnologiei informaţionale care încearcă să intre pe piaţa din Statele Unite întâmpină dificultăţi. Analiştii au prezis că orice raport nefavorabil din partea HIC ar putea aduce investigaţii similare şi din partea guvernelor Europene, astfel că le va fi mult mai dificil companiilor chinezeşti să intre pe pieţele străine.

Liberte Media este o agenţie online ce are ca obiectiv creşterea implicării utilizatorilor prin optimizarea motoarelor de căutare, metodele pay-per-clicks, marketingul mijloacelor mass media şi content management.