UE îngrijorată de subvenţiile chineze acordate producătorilor telecom

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

Comisia Europeană plănuieşte să trimită Chinei o avertizare oficială în care susţine că este pregătită să lanseze sancţiuni împotriva producătorilor de echipamente telecom Huawei şi ZTE Corp datorită problemei subvenţiilor ilegale, au spus persoane apropiate de această problemă, conform unui raport al VOA.

Şeful UE al Comerţului, Karel De Gucht, este hotărât ca miercuri să câştige suportul conducerii blocului european pentru a se trimite o scrisoare de avertizare şi de a se arăta noului preşedinte chinez Xi Jinping că Brussels-ul este serios cu privire la contracararea suportului de stat.

Decizia va marca o intensificare a eforturilor Uniunii Europene de a se păzi împotriva a ceea ce Brussels-ul spune că este o tactică de “dumping” din partea Chinei, cel de-al doilea partener comercial al UE. Începând cu luna iunie, Comisia va percepe taxe asupra panourilor solare în valoare de miliarde de dolari ce provin din China, au spus oficialii UE agenţiei Reuters.

Huawei, o companie legată de armata chineză, a fost o companie telecom puţin cunoscută în urmă cu mai puţin de un deceniu, dar astăzi, alături de rivalul său mai mic ZTE, deţine aproape un sfert din piaţa europeană.

Aceasta prezintă un risc pentru securitate, spune Comisia, deoarece industriile europene, de la sănătate până la serviciile pentru apă, devin dependente de tehnologia wireless chineză mai ieftină.

Un raport intern al UE, publicat anul trecut, a recomandat ca blocul de 27 de membri să ia măsuri împotriva producătorilor chinezi de echipamente pentru telecomunicaţii deoarece influenţa lor tot mai mare asupra reţelelor mobile i-au transformat într-o ameninţare pentru securitate, precum şi pentru companiile naţionale.

Strângerea de dovezi

O purtătoare de cuvânt pentru Huawei în Brussels a refuzat să comenteze asupra măsurilor, dar compania neagă că primeşte subvenţii ilegale. Companie spune că avantajele sale se datorează costurilor scăzute de producţie şi a faptului că produsele sale sunt sigure. Nu au existat comentarii nici din partea companiei ZTE, care neagă de asemenea acuzaţiile privind primirea de subvenţii ilegale.

De Gucht a spus agenţiei Reuters în luna februarie că există temeri serioase cu privire la prezenţa tot mai mare a Chinei în reţelele de telefonie mobilă, notând că SUA şi Australia au scos efectiv Huawei de pe pieţele lor.

Anul trecut, Germania a oprit Huawei să furnizeze infrastructura necesară unei reţele naţionale de cercetare academică.

Producătorii europeni Ericsson, Alcatel-Lucent şi Nokia Siemens Newtworks se tem de răspunsul Chinei, totuşi, dacă vor merge înainte cu un caz împotriva subvenţiilor. Astfel, Comisia Europeană a hotărât să strângă dovezi împotriva Huawei şi ZTE, având în vedere lansarea unui caz din propria sa iniţiativă împotriva celor doi producători chinezi.

Diviziunea dintre ţările UE asupra problemei companiilor telecom a însemnat că De Gucht a păşit cu atenţie. Anglia şi Olanda au acceptat Huawei ca un furnizor major de servicii, în timp ce Franţa şi Italia îl susţin pe De Gaucht în privinţa lansării sancţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe