Huawei concediază un director arestat în Polonia pentru spionaj

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)

În cel mai recent semn că actuala campanie de lobby desfăşurată de SUA pentru a convinge aliaţii occidentali că gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei nu este de încredere începe să dea roade, Huawei a dezvăluit sâmbătă că a concediat un director din Polonia, după ce acesta şi un cetăţean polonez au fost arestaţi de serviciile de informaţii ale ţării şi acuzaţi de spionaj în favoarea Beijingului, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Membrii alianţei de spionaj Five Eyes – care include SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia şi Marea Britanie – au înăsprit restricţiile asupra utilizării echipamentelor Huawei de către agenţii guvernamentali şi au descurajat companiile de telecomunicaţii interne să folosească tehnologia 5G a Huawei. Japonia, Germania, Olanda şi alte ţări occidentale iau măsuri similare. De asemenea, preşedintele american Donald Trump ia în considerare o interdicţie directă privind achiziţionarea de produse Huawei de către companiile americane, în timp ce firmele de telecomunicaţii din SUA se chinuie să rămână în cursa de a deveni lideri mondiali în tehnologia 5G.

Şi, deşi Huawei operează în peste 170 de ţări (inclusiv Siria şi Iran), se pare că teama de a fi excluse de pe pieţele occidentale a declanşat o separare rară de Beijing, care a susţinut vineri că arestarea lui Wang Weijing este foarte îngrijorătoare – un mesaj care a părut să fie o ameninţare pentru oamenii de afaceri sau diplomaţii polonezi care locuiesc sau lucrează în China. De menţionat, regimul comunist chinez a arestat 2 cetăţeni canadieni în China după arestarea temporară a directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, la sfârşitul anului trecut.

Într-o declaraţie citată de Bloomberg privind concedierea, Huawei l-a denunţat pe Wang că a “stricat reputaţia” fostului său angajator.

Huawei Technologies Co. a declarat că “presupusele sale acţiuni nu au legătură cu compania. Incidentul în cauză a afectat reputaţia companiei Huawei”, potrivit unei declaraţiei trimise prin e-mail către Bloomberg.

Wang aparent a răspuns de vânzările către clienţii din sectorul public. Cetăţeanul polonez care a fost arestat împreună cu Wang – şi al cărui nume nu a fost dezvăluit – aparent este un fost angajat al serviciului secret al Poloniei.

Un purtător de cuvânt al serviciului secret polonez a precizat că agenţia are dovezi că ambii bărbaţi s-au implicat în spionaj împotriva Poloniei. Dacă vor fi condamnaţi, cei doi ar putea primi până la 10 ani de închisoare. Totuşi, Huawei a protestat împotriva arestării lui Meng Wanzhou în Vancouver , fiind acuzată că a minţit diverse bănci pentru a masca încarea sancţiunilor aplicate de SUA şi UE împotriva Iranului. De asemenea, atât Huawei cât şi China se opun extrădării lui Meng în SUA.

Polonia a declarat că activităţile suspecte ale lui Wang Weijing nu au avut legătură cu munca lui la Huawei dar, cu toate acestea, decizia gigantului chinez de a renunţa la angajatul său ridică cu siguranţă unele întrebări.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe