Oficial american: SUA şi Israelul exprimă temeri legate de companiile de telecomunicaţii chineze

(Fred Dufour/AFP/Getty Images)

Consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a exprimat temerile ţării sale în legătură cu utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii chineze în sectoare sensibile, în cadrul unei întâlniri desfăşurate în weekendul trecut cu premierul Benjamin Netanyahu în Israel, a afirmat miercuri un oficial american, potrivit Euronews.

“Suntem cu toţii îngrijoraţi de furtul proprietăţii intelectuale şi de faptul că aceste companii de telecomunicaţii chineze sunt folosite de China pentru a colecta informaţii”, a precizat un înalt oficial din administraţia preşedintelui Donald Trump.

Administraţia Trump a luat o serie de măsuri pentru a reduce intrarea pe pieţe a companiilor Huawei Technologies Cos Ltd şi ZTE Corp, doi dintre cei mai mari producători de echipamente de reţea din China. Ambele companii au negat că produsele lor sunt folosite pentru spionaj.

Administraţia SUA nu doreşte să aibă niciun obstacol în ceea ce priveşte capabilitatea de a împărtăşi informaţii sensibile cu israelienii, a afirmat înalt oficialul reporterilor înaintea întâlnirii dintre Bolton şi Netanyahu, făcând referire la temerile legate de tehnologia şi investiţiile chineze în portul israelian Haifa.

“Am plasat în mod special acest subiect pe agenda discuţiilor”, a adăugat oficialul.

Guvernul lui Netanyahu, frustrat de conflictele de muncă ce au afectat arterele comerciale ale Israelului, a dat undă verde în 2013 companiei chineze Shanghai Internaţional Port Group să opereze un port privat în Haifa – un loc major de staţionare a Flotei a 6-a a Statelor Unite.

Într-un posibil semn de nemulţumire al Statelor Unite faţă de implicarea chinezilor în Haifa, una dintre navele de luptă a Flotei a 6-a a andocat în octombrie 2018 în cel de-al doilea port israelian în Mediterană, Ashdod, fiind prima astfel de vizită a flotei americane în aproape 20 de ani.

Marina SUA a recunoscut că operaţiunile sale de lungă durată în Haifa ar putea fi anulate după ce o firmă chineză va prelua portul civil în 2021, forţând cabinetul israelian al securităţii naţionale să reanalizeze acordul, potrivit publicaţiei The Jerusalem Post.

În decembrie 2016, Huawei a achiziţionat compania israeliană Hexa Tier, a cărei tehnologie asigură securitatea bazelor de date în cloud, pentru suma de 42 milioane de dolari. Achiziţia a avut loc după o vizită efectuată în Israel de către directorul general al Huawei. În aceeaşi lună, compania chineză a achiziţionat firma de cercetare IT Toga Networks pentru o sumă nedezvăluită.

Potrivit mass mediei israeliene, ZTE a manifestat interes în sectorul hi-tech israelian din 2013, când a trimis o delegaţie cu membri de rang înalt în Israel.

Publicaţia israeliană Haaretz a precizat în 2016 că Israelul are politica nedeclarată de a nu folosi tehnologiile Huawei sau ZTE din cauza îngrijorărilor privind eventuale încălcări în asigurarea securităţii.

De asemenea, potrivit Reuters, Casa Albă aparent ar lua în considerare un ordin executiv care va interzice companiilor americane să folosească echipamente produse de Huawei şi ZTE, susţinând că ambele companii lucrează la comanda guvernului chinez şi că echipamentele lor ar putea fi folosite pentru a spiona cetăţeni americani. Ordinul va invoca legea Internaţional Emergency Economic Powers pentru a cere Departamentului american al Comerţului să interzică achiziţionarea echipamentelor de la producătorii de telecomunicaţii care ar putea ameninţa securitatea naţională.

Ştirile privind posibila interdicţie americană au apărut după comentariile ministrului britanic al Apărării, Gavin Williamson, care a manifestat temeri serioase cu privire la implicarea Huawei în reţeaua 5G a Marii Britanii, susţinând că Beijingul acţionează uneori într-o “manieră ostilă”. Dar chiar dacă şi-ar pierde accesul pe piaţa americană, este posibil ca datorită extinderii globale şi poziţiei sale de lider în spaţiul 5G, Huawei să-şi crească în continuare profiturile şi să se dezvoltare. În prezent, Huawei vinde echipamente în 170 de ţări.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe