Trump ar putea ordona interzicerea achiziţionării de echipamente Huawei şi ZTE

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

După ce guvernul american a provocat nemulţumirea regimului comunist chinez ca urmare a încercărilor de a-i convinge pe aliaţi să interzică utilizarea echipamentelor produse de gigantul în telecomunicaţii Huawei, preşedintele Donald Trump aparent intenţionează să ia noi măsuri care ar putea complica şi mai mult negocierile comerciale cu China, cu mai puţin de două săptămâni înaintea vizitei unei delegaţii americane la Beijing, potrivit Zero Hedge.

Potrivit Reuters, Casa Albă ar lua în considerare un ordin executiv care va interzice companiilor americane să folosească echipamente produse de Huawei şi ZTE, susţinând că ambele companii lucrează la comanda guvernului chinez şi că echipamentele lor ar putea fi folosite pentru a spiona cetăţeni americani. Ordinul va invoca legea Internaţional Emergency Economic Powers pentru a cere Departamentului american al Comerţului să interzică achiziţionarea echipamentelor de la producătorii de telecomunicaţii care ar putea ameninţa securitatea naţională.

Deşi nu se va referi în mod explicit la Huawei şi ZTE, interdicţia este posibilă pe baza interpretării Departamentului Comerţului. Potrivit legii IEEP, preşedintele Trump are autoritatea de a reglementa comerţul în cazul unei urgenţe naţionale. În luna august, Congresul SUA a adoptat şi Trump a semnat un proiect de lege care interzice utilizarea echipamentelor ZTE şi Huawei de către guvernul american şi contractorii acestuia. Ordinul executiv aparent a fost analizat timp de 8 luni, încă de pe vremea când SUA aproape că a blocat companiile americane să vândă componente gigantului chinez ZTE, lucru care a dus la o mini-criză diplomatică ce s-a sfârşit printr-un acord care a permis companiei să supravieţuiască, însă după plătirea unei amenzi enorme.

Divergenţele dintre Statele Unite şi Huawei s-au amplificat în ultimele luni, după ce Washingtonul s-a angajat într-o “campanie extraordinară” pentru a-i influenţa şi determina pe aliaţii săi să interzică utilizarea echipamentelor produse de Huawei şi ZTE. În plus, arestarea în Canada a directorului de operaţiuni financiare ale Huawei, Meng Wanzhou, s-a transformat de asemenea într-o criză diplomatică, în cadrul căreia doi cetăţeni canadieni au fost arestaţi în China.

Însă unii critici consideră că un motiv al interdicţiei asupra echipamentelor ambelor companii ar consta în faptul că Huawei conduce cursa în domeniul construirii tehnologiei 5G şi astfel produsele gigantului chinez ar fie mai atractive pentru furnizorii globali de telecomunicaţii. Furnizorii de telecomunicaţii rurali din SUA – furnizori cu mai puţin de 100.000 de abonaţi – depind în special de echipamente produse de Huawei şi ZTE.

Operatorii rurali de telecomunicaţii din SUA se numără printre cei mai mari clienţi ai Huawei şi ZTE şi ei se tem că ordinul Casei Albe le va cere să renunţe la echipamentele existente fără compensaţii şi cu costuri ridicate. Oficiali din industria telecomunicaţiilor au opinii diferite dacă administraţia Trump ar putea obliga legal operatorii să facă acest lucru.

În timp ce marile companii americane de wireless au rupt legăturile în special cu Huawei, micii furnizori s-au bazat pe produsele Huawei şi ZTE deoarece acestea tind să fie mai ieftine.

Ideea că Huawei este importantă pentru micii furnizorii reiese şi din faptul că William Levy, vicepreşedinte pentru vânzări al Huawei Tech USA, face parte din comitetul director al Asociaţiei Rurale pentru Wireless (RWA).

RWA reprezintă furnizorii de servicii wireless cu maximum 100.000 de abonaţi şi, într-o declaraţie de la începutul acestei luni a Comisiei Federale pentru Comunicaţii, asociaţia a estimat că 25% dintre membrii săi au echipamente Huawei sau ZTE.

Ştirile privind posibila interdicţie americană au apărut după comentariile ministrului britanic al Apărării, Gavin Williamson, care a manifestat temeri serioase cu privire la implicarea Huawei în reţeaua 5G a Marii Britanii, susţinând că Beijingul acţionează uneori într-o “manieră ostilă”. Dar chiar dacă şi-ar pierde accesul pe piaţa americană, este posibil ca datorită extinderii globale şi poziţiei sale de lider în spaţiul 5G, Huawei să-şi crească în continuare profiturile şi să se dezvoltare. În prezent, Huawei vinde echipamente în 170 de ţări.

Compania Huawei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipamente de comunicaţii, este şi cea mai controversată. Ascensiunea a fost presărată cu scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită în nenumărate rânduri de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări anglo-saxone, pe motiv de securitate.