Hilde Brandl, veste bună pentru angajaţi şi angajatori: Guvernul adoptă programul Kurzarbeit (muncă flexibilă)
alte articole
Preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti, Hilde Brandl, a anunţat luni, într-un comunicat remis Epoch Times, faptul că Guvernul Orban adoptă programul Kurzarbeit (muncă flexibilă), pe fundalul crizei coronavirusului care a lovit România.
"Propunerea mediului de afaceri de a implementa şi în România programul Kurzarbeit este susţinut de Guvern, iar acest lucru va aduce beneficii enorme atât mediului de afaceri cât şi angajaţilor. Programul Kurzarbeit înseamnă că Guvernul acceptă un program de muncă flexibilă, care să fie decis prin negociere între angajat şi angajator, în funcţie de nevoile şi posibilităţile companiei şi ale angajatorului. Programul de muncă flexibilă înseamnă că angajaţii se întorc la muncă, însă nu lucrează programul întreg de 8 ore ci lucrează mai puţin, în funcţie de nevoile angajatorului şi de posibilitatea de a vinde produsele sau serviciile în piaţă. Astfel, angajatul poate munci 2, 3, 4 sau 5 ore, în funcţie de context. Orele lucrate urmează a fi plătite de angajator, iar restul de până la 8 ore ar urma să fie acoperit de către stat", a declarat Hilde Brandl.
Potrivit liderului PNL, acest sistem există deja de peste 100 de ani în Germania şi este implementat în prezent în 14 ţări membre UE. Programul îşi propune să evite concedierile, să păstreze locurile de muncă şi să evite falimentele.
"M-am implicat încă de la începutul crizei sanitare ca acest program să fie adoptat şi în România deoarece ştiam că munca flexibilă ajută pe toată lumea, inclusiv statul român. Acest program permite salariaţilor să îşi păstrează contractele de muncă şi pot lucra cu timp redus, angajatorilor să beneficieze de munca salariaţilor, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, şi statul să contribuie cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de şomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii", a precizat Hilde Brandl.
Şefa Organizaţiei Oamenilor de Afaceri liberali din Bucureşti arată că programul susţinut de mediul de afaceri încă de acum trei luni este promovat astăzi inclusiv de Comisia Europeană.
"Mă bucur că guvernul liberal preia ideile bune care vin dinspre mediul de afaceri, mai ales atunci când sunt idei testate în ţări europene cu economii puternice pe durata unui secol. Doar un parteneriat puternic între Stat şi mediul de afaceri poate asigura o recuperare economică cât mai rapidă şi mai ales siguranţa că vom reuşi să generăm pentru români prosperitate şi predictibilitate", a conchis Hilde Brandl.