Hăncilă (Volksbank): Datele din noiembrie privind inflaţia sunt peste aşteptări de bune

Epoch Times România
11.12.2012

Economistul-şef la Volksbank România,Melania Hăncilă,a declarat că datele din noiembrie privind inflaţia "sunt peste aşteptări de bune" şi că se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 4,6% în decembrie,urmând ca în ianuarie,când se vor modifica tarifele la accize,să urce la peste 5%,

"Rata inflaţiei din noiembrie este mai bună decât aşteptările noastre. Noi estimam o rată de creştere a preţurilor de consum de 0,3% de la lună la lună. A fost aproape de zero creşterea, ceea ce modifică estimările noastre iniţiale. După părerea noastră, nu mai sunt şanse să fie atinsă ţinta de inflaţie de anul acesta a Băncii Naţionale, de 3%, plus(minus un punct procentual, pentru că noi ne aşteptăm ca la sfârşitul anului, în decembrie, rata anuală a inflaţiei să ajungă undeva la 4,6%. Deci nu contăm că sunt şanse pentru atingerea ţintei de inflaţie. Datele din noiembrie sunt peste aşteptări de bune", a menţionat Hăncilă.

Aceasta consideră că inflaţia va fi sub nivelul ultimei prognoze a Băncii Naţionale, care se aştepta la o rată anualizată a inflaţiei de 5,1% la sfârşitul acestui an.

Melania Hăncilă a mai spus că se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de peste 5% în ianuarie, ca urmare a modificării tarifelor la accize, urmând să coboare sub 4% în semestrul al doilea din 2013.

"În ianuarie, după părerea noastră, vom avea un vârf inflaţionist în 2013, când se vor modifica şi tarifele la accize în urma calculelor pe un curs de schimb depreciat, un leu depreciat. Astfel, ne aşteptăm ca inflaţia să depăşească 5% în ianuarie. Rata inflaţiei va rămâne la un nivel destul de ridicat şi pe viitor şi va scădea sub 4% abia în al doilea semestru al anului viitor. Încă nu putem şti dacă vor reuşi (BNR n.r.) să atingă ţinta de inflaţie nici anul viitor, depinde foarte mult de evoluţia anului agricol", a mai spus Hăncilă.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în noiembrie la 4,56%, pe fondul scumpirii cu 5,89% a produselor alimentare, cu 3,69% a celor nealimentare şi a creşterii tarifelor la servicii cu 4,08%, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

În octombrie, rata anuală a inflaţiei coborâse la 4,96%, de la 5,33% în septembrie.

Faţă de luna precedentă, preţurile de consum au crescut în noiembrie cu 0,04%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,29%, cele nealimentare s-au ieftinit cu 0,10%, în timp ce tarifele la servicii au scăzut cu 0,14%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor