Banca Centrală Europeană are mâinile legate

Datele economice ale Europei se agravează în timp ce inflaţia este scăzută. Cu toate acestea, datorită situaţiei diferite dintre economia Germaniei şi cea a ţărilor periferice, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să aştepte până în 2013 pentru a reduce tarifele.
Valentin Schmid
11.12.2012

Datele economice ale Europei se agravează în timp ce inflaţia este scăzută. Cu toate acestea, datorită situaţiei diferite dintre economia Germaniei şi cea a ţărilor periferice, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să aştepte până în 2013 pentru a reduce tarifele.

Pieţele nu au fost impresionate de evenimentele de săptămâna trecută. Moneda euro a pierdut 0,5 la sută, închizându-se la 1,2927 dolari, deşi încă se situa în jurul nivelului de 1,30 de dolari. Acesta este un nivel cu care atât exportatorii americani cât şi cei europeni pot trăi, fiind probabil unul dintre motivele pentru care băncile centrale de peste Atlantic au fost relativ inactive recent.

Acţiunile au crescut cu 1 la sută, EURO STOXX închizându-se la 2601 puncte. Pieţele elene de capital au depăşit aşteptările, crescând cu 3,9 la sută în urma unui nou plan de salvare.

Pieţele ar fi putut primi încă un impuls printr-o reducere a ratei, dar preşedintele BCE Mario Draghi a ales să aştepte. El a făcut apel la guverne să abordeze dezechilibrele fiscale şi a lăsat rata principală de refinanţare la 0,75 la sută.

BCE şi-a declasat perspectivele privind creşterea şi inflaţia. În cel mai rău caz, o contracţie de 0,9 la sută va avea loc în 2013; în cel mai bun caz, vom vedea o creştere cu 0,3 la sută. Inflaţia ar putea fi între 1,1 şi 2,1 la sută, potrivit băncii centrale cu sediul la Frankfurt.

Motive pentru lipsa de acţiune a BCE

Având în vedere că mandatul principal al BCE este stabilitatea preţurilor, care este definită de o rată a inflaţiei în jurul valorii de 2 la sută, Draghi ar fi putut acţiona, mai ales că datele economice continuă să se agraveze. Producţia industrială din Germania a scăzut cu 2,6 la sută în luna octombrie faţă de septembrie - cea mai dramatică a treia scădere din ultimii 20 de ani.

Nivelul şomajului din zona euro a fost de asemenea negativ, în special pentru segmentul sub 25 de ani, care se află la un nivel record de 23,9 la sută pe continent, iar tendinţa nu prezintă niciun semn de inversare.

În teorie, BCE ar trebui să ofere o relaxare monetară, dar nu poate în acest moment. Naţiunile nucleu din jurul Germaniei încă o duc relativ bine, datele pozitive şi negative fiind amestecate în cursul ultimelor câteva luni. Băncile din aceste ţări sunt pline cu depozite şi rezerve şi beneficiază de cele mai mici tarife, extinzându-şi creditul pentru consumatori şi companii.

Datorită acestor rate scăzute, preţurile imobiliare germane au crescut brusc în ultimii doi ani, iar mass-media locală vorbeşte deja despre o bulă. O continuare a împrumuturilor ar putea agrava speculaţiile financiare din ţări precum Germania, Finlanda, Austria şi Olanda.

Pe de altă parte, băncile din Spania, Italia şi Grecia sunt subcapitalizate. Nu contează prea mult cât de mică este rata de refinanţare, din moment ce aceste bănci sunt reticente în a împrumuta, având în vedere perspectivele economice incerte.

În plus, BCE promite să cumpere pe piaţa deschisă obligaţiuni ale ţărilor cu probleme pentru a opri creşterea randamentelor, iar acest lucru a păstrat aceste randamente relativ scăzute de la anunţarea programului, în septembrie. A fost nevoie de presiune din partea guvernelor pentru a accepta în mod oficial un plan de salvare şi a activa acest program.

Săptămâna în curs

Uniunea Europeană va organiza două reuniuni în această săptămână; una va include discuţiile miniştrilor de finanţe din zona euro privind progresul celui de-al treilea plan de salvare al Greciei.

În cadrul celeilalte, toţi şefii de stat şi şefii de guvern din Uniunea Europeană se vor întruni pentru a trasa un parcurs cu privire la supravegherea bancară şi integrarea continuă a unei uniuni monetare în întreaga Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor