Guvernul R. Moldova respinge acuzaţiile Facebook. Expert: Executivul - transformat în fabrică de falsuri şi fermă de troli

Autorităţile R. Moldova au majorat salariile angajaţilor Guvernului pentru a le plăti bine producătorilor de dezinformare, ştiri false, manipulare şi propagandă, afirmă Veaceslav Negruţă.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Gigantul Facebook a anunţat recent despre lichidarea a 168 de conturi false, 28 de pagini şi 8 conturi de Instagram gestionate din Republica Moldova. Potrivit unui raport al reţelei de socializare, „o parte din această activitate era legată de angajaţii Guvernului moldovean.”

În replică, Guvernul de la Chişinău într-o postare pe contul său de Facebook a menţionat că salută orice iniţiativă de luptă cu fenomenul Fakenews, specific atât în spaţiul occidental, dar cu precădere în zona Europei de Est. „Pentru Moldova acesta se manifestă prin site-uri de propagandă, conturi false de Facebook, Odnoklassniki şi alte reţele sociale, dar şi prin ştiri false transmise de posturile de radio sau TV.”

În ceea ce priveşte comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituţiilor publice, Executivul a ţinut să noteze că din bugetul de stat sunt achitaţi peste 200 de mii de angajaţi, iar Guvernul R. Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe reţelele sociale ale angajaţilor săi.

„Mai mult, aceştia au diverse opţiuni politice, opinii, iar statul este obligat să păstreze graniţa dintre lupta cu fenomenul FakeNews şi garantarea libertăţii de exprimare a cetăţenilor. De aceea, în scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informaţii suplimentare de la compania Facebook”, a conchis Guvernul moldovean.

De menţionat că în legătură cu scandalul izbucnit după publicarea raportului Facebook, portalurile de ştiri afiliate guvernării moldovene au început să disemineze coordonat mesajul că „Facebook a blocat din greşeală mai multe conturi din Moldova, iar acum îşi cere scuze şi le deblochează”.

În context, Veaceslav Negruţă de la Transparent International Moldova s-a întrebat retoric: „autorităţile au majorat salariile angajaţilor Guvernului pentru a le plăti bine producătorilor de dezinformare, ştiri false, manipulare şi propagandă? Toţi aciuiţi în Guvern?” precizând că Executivul moldovean a fost „transformat în fabrică de falsuri şi de fâsuri. Fermă de troli, cum le zic englezii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe