Eurodeputat: Guvernul Filip acţionează ca un regim autoritar, îngrădind dreptul la vot al moldovenilor din diasporă

O treime din populaţia activă a RM munceşte peste hotare nefiind mulţumită de actuala guvernare, de aceea autorităţile au decis să îngrădească dreptul la vot liber al diasporei, afirmă Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Europarlamentarul Siegfried Mureşan consideră că Guvernul Filip ştiind că diaspora nu va vota niciodată cu partidul care a guvernat şi sărăcit ţara în ultimii ani şi nici cu guvernul responsabil de frânarea integrării europene a Republicii Moldova a adoptat decizia de a îngrădi dreptul la vot al diasporei.

„Domnule prim-ministru Pavel Filip, cetăţenii R. Moldova au plecat de nevoie, nu de voie, din cauza sărăciei care există în ţara pe care o guvernaţi. Aşa că, în loc să le îngrădiţi dreptul la vot, mai bine aţi urgenta reformele prevăzute în acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Numai aşa îi puteţi convinge să vă voteze”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook .

Siegfried Mureşan menţionează că o treime din populaţia activă a R. Moldova munceşte peste hotare. De aceea, decizia Guvernului Filip de a limita dreptul la vot a diasporei doar pentru cetăţenii care au paşaportul valabil sau doar cu carnetul de marinar ar fi o acţiune premeditată de a îngrădi dreptul constituţional la vot liber al cetăţenilor care trăiesc în afara graniţelor.

„Decizia încalcă, totodată, recomandările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de după alegerile din 2016 în care se spune foarte clar că cerinţele privind identificarea alegătorului în ţară şi în afara ţării ar trebui să urmărească îndeplinirea obiectivelor de facilitare a votării, nicidecum de îngrădire a votării”, a adăugat politicianul român.

În concluzie, europarlamentarul a ţinut să-i amintească prim-ministrului moldovean ca, şi în România s-a încercat îngrădirea dreptului la vot al cetăţenilor din diasporă. Rezultatul a fost, însă, total opus: prim-ministrul României de atunci a pierdut alegerile în mod ruşinos. „De aceea, domnule Filip, vă îndemn să jucaţi onest, să permiteţi dreptul la vot tuturor cetăţenilor R. Moldova şi s-ar putea să aveţi mult mai mult de câştigat decât dacă acţionaţi ca un guvern autoritar!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe