Guvernul olandez va studia raportul MCV şi va trimite o evaluare Parlamentului (Ambasada Olandei)

Guvernul olandez va studia raportul MCV pe România şi va trimite o evaluare Parlamentului, a precizat Ambasada Olandei, după ce CE a prezentat miercuri progresele înregistrate de Bucureşti în ultimele 6 luni şi recomandările pentru următorul raport, din decembrie 2013.

Deşi Comisia Europeană şi Bucureştiul resping orice legătură între raportul MCV şi aderarea la spaţiul Schengen, Olanda şi Germania au anunţat că aşteaptă raportul MCV publicat miercuri pentru a-şi formula o poziţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Guvernul va aştepta raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) înainte de a stabili, în cooperare strânsă cu alte ţări membre, poziţia cu privire la aderarea la zona Schengen. Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi (benchmarks), incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c.”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Olandei la Bucureşti din 10 ianuarie.

La 17 ianuarie, ministrul de interne, Radu Stroe, s-a întâlnit în Irlanda cu omologii din Germania şi Olanda, care l-au informat că cele două ţări vor relua discuţiile interne pe tema aderării după raportul din 30 ianuarie.

În funcţie de evaluarea raportului de miercuri de către Olanda şi Germania se va stabili dacă la Consiliul JAI din martie se va pune pe agendă aderarea României şi Bulgariei la Schengen sau, ca şi la reuniunea din octombrie 2012, se va analiza starea la zi a implementării acquis-ului Schengen. Pe lângă Olanda şi Germania, Belgia, Franţa şi Finlanda au şi ele reticenţe faţă de primirea celor două ţări în Schengen.

Potrivit unor surse oficiale, România ar putea „forţa” un vot pe aderare la Consiliul JAI din martie, în cazul în care va exista o opoziţie.

Totodată, România ia în calcul o posibilă acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, chiar dacă varianta este una riscantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne