Victor Ponta, despre raportul MCV: "România este pregătită pentru intrarea în Schengen. Îi voi spune şi lui Barroso"

Briefing de presă cu Victor Ponta
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)

Primul ministru Victor Ponta a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, cu privire la raportul MCV prezentat de Comisia Europeană (CE), că "România este pregătită pentru intrarea în Schengen" şi că îi va comunica acest lucru şi preşedintelui CE, José Manuel Barroso, luni, când va avea o întrevedere cu oficialul european.

"Lucrurile concrete pe care guvernul le-a făcut sunt reflectate în acest raport. Vă rog să nu cădeţi în nicio extremă, nu trebuie să ne supărăm foarte tare, nici nu trebuie să plângem foarte tare căci o să plângă tot aceia care se plâng tot timpul în legătură cu statul de drept", a afirmat Ponta.

Premierul i-a rugat pe toţi miniştrii Cabinetului său şi autorităţile să fie pregătite, pentru că Mark Grey, purtătorul de cuvânt al CE a confirmat miercuri, că ţara noastră este aptă să adere la Spaţiul Schegen.

"România este pregătită pentru intrarea în Schengen. Dar probabil că alegerile din alte ţări vor întâmpina diferite probleme pentru intrarea în Schengen. Eu îi voi spune şi lui Barroso că România este pregătită. Şi cred că, pe această temă, trebuie să avem grijă să păstrăm toate condiţiile tehnice pentru când se va lua decizia acceptării noastre în Schengen", a precizat Victor Ponta.

Şeful Executivului a adăugat că are convingerea că preşedintele Traian Băsescu se va folosi de buna relaţie pe care o are cu Germania pentru a uşura intrarea României în Schengen.

"Noi suntem pregătiţi de Schengen, să se pregătească şi restul ţărilor că noi vom întra în Schengen", a completat Ponta.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Grey a prezentat miercuri, principalele puncte din raportul MCV. Astfel, oficialul european a precizat că România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen.

"Da, Comisia crede că România îndeplineşte condiţiile specifice de intrare în Schengen. Ar trebui să fim corecţi să spunem că totul a fot tratat ca un soi de exerciţiu. Acesta nu este un raport pe Schenghen, ci dor unul dintre obiectivele pe care România trebuie să le îndeplinească", a declarat Mark Gray.

Concluziile raportului CE de miercuri vor avea urmări în procesul de intrare a ţării noastre în Schengen, după ce Olanda şi Germania au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgăriei.

Cele două ţări anunţaseră că, pentru a accepta acest lucru, aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne