Gray: Rămân în continuare probleme în ceea ce priveşte statutul parlamentarilor români

Noua lege privind statutul parlamentarilor reprezintă un pas în direcţia cea bună, însă Comisia are încă semne de întrebare şi va monitoriza rezultatele procesului cu multă atenţie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

Comisia Europeană consideră că s-au făcut ceva progrese în ceea ce priveşte statutul parlamentarilor, însă consideră că rămân în continuare probleme, a explicat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a adăugat că statutul parlamentarilor trebuie aliniat şi a menţionat că în raportul Comisiei privind progresele României în domeniul justiţiei se se menţionează clar că este nevoie de proceduri mai transparente legate de imunitate şi termene clare.

„De fapt, asta cerem şi noi. După cum ştiţi, aceste modificări abia au fost adoptate, credem că reprezintă un pas în direcţia cea bună, dar avem încă nişte semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet care trebuie aplicat şi există nişte îndoieli semnificative în legătură cu acest proces şi noi vom monitoriza rezultatele lui cu multă atenţie”, a punctat purtătorul de cuvânt al CE.

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor a fost adoptat, la 22 ianuarie, în plenul Parlamentului, cu 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivă" şi două abţineri.

„Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”, se arată în forma adoptată.

De asemenea, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor va trebui să conţină „indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.

Premierul Victor Ponta consideră că modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor nu întăresc imunitatea parlamentarilor, ci dimpotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne