Guvernul joacă alba-neagra cu proiectul de Lege pentru Roşia Montană

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

După ce premierul Victor Viorel Ponta anunţase că a înaintat Parlamentului un proiect de Lege pentru legiferarea contractului între guvern şi Gabriel Resources / RMGC, dar că nu îl va vota în Parlament, săptămâna aceasta a anunţat că va "închide" proiectul din cauza presiunii miilor de protestatari care i se opun în stradă.

Uite avizul nu e avizul

Un nou scandal a apărut marţi după ce ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că avizase pozitiv proiectul de lege înaintat de Ponta Parlamentului. Săptămâna trecută presa fusese inundată de ştirea că ministrul Justiţiei, finul premierului Victor Viorel Ponta, avizase negativ proiectul de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului.

Ministerul Justiţiei a emis pe 13 august 2013, un document aflat în posesia noastră, înaintat lui Dan Şova, care arată numeroase vicii legale în proiectul “legii Ponta”.

În document se arată că Acordul dintre Guvern şi RMGC nu poate fi supus aprobării Parlamentului. Pe de o parte, Acordul reprezintă un contract un act individual, între părţi, care poate fi aplicat doar părţilor, şi nu un act (lege) cu aplicare generală. Pe de altă parte, dacă Acordul ar urma sa fie discutat şi aprobat în Parlament, deputaţii şi senatorii ar avea dreptul să-l modifice prin diferite amendamente (ca în cazul oricărui alt act normativ), neexistând însă nicio garanţie că părţile (Guvernul şi RMGC) ar accepta modificările.

„Propunerea de a aproba un contract – acord de drept privat prin Lege nu corespunde finalităţii constituţionale a acesteia de a reglementa de o manieră generală. (…) În aceste condiţii, considerăm că soluţia de a aproba prin Lege contractul – Acordul este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituţionalitate în raport cu art 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie”, se arată în documentul Ministerului.

Chestionat de jurnalişti, luni, cu privire la avizul negativ pe care l-ar fi dat pentru proiectul Roşia Montană, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că documentul de pe 13 august era unul în lucru şi cuprindea observaţii pe marginea proiectului Roşia Montană.

Uite documentele nu sunt documentele

Marţi Guvernul va desecretiza dosarul Roşia Montana, a anunţat premierul Victor Ponta, toate documentele din ultimii 14 ani urmând a fi prezentate de ministrul Marilor Proiecte.

Dan Şova a declarat, însă, că documentele nu se află la el.

"Documentele nu sunt la mine la minister. Toate documentele sunt la Ministerul Economiei şi la Ministerul Mediului", a spus, la rândul său, Şova.

Ulterior, premierul Ponta a revenit asupra declaraţiilor, precizând că miercuri Şova îi prezintă lui documentele, urmând ca joi să facă o conferinţă de presă.

Un proces care a început înainte să înceapă

În urma protestelor de stradă din România, cu privire la proiectul exploatării de la Roşia Montana, acţiunile firmei Gabriel Resources s-au prăbuşit la bursa din Toronto.

Premierul Victor Viorel Ponta a declarat că se aşteaptă la procese intentate de Gabriel Resources, care să ceară pagube Guvernului Român în valoare de două miliarde. Declaraţia a condus numeroşi analişti să se întrebe cum este la curent Guvernul român cu sumele pe care eventual le-ar imputa firma canadiană, în momentul în care nu a fost primită nicio scrisoare de intenţie din partea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne