Toronto, un nou protest în solidaritate cu salvarea zonei Roşia Montana

Rosia
Rosia (Maria Matyiku / Epoch Times)

Duminică, 8 septembrie, începând cu ora 17:00, s-a organizat în faţa Consulatului Român din Toronto, un nou protest pentru Roşia Montană.

Protestele în Toronto au început la 7 septembrie şi au continuat duminica, scoţând în stradă un group relativ mic, dar cu un suflet mare.

Elena, aflată printre protestatari - şi-a exprimat îngrijorarea pentru cei peste 2000 de oameni care sunt împotriva proiectului şi refuză să-şi părăsească pământul, dar vor putea fi forţaţi să se relocheze. Elena a făcut paralele cu protestele virulente ale fermierilor din Guatemala, care în primăvara acestui an au opus o rezistenţă acerbă în a stopa activitatea unei companiei miniere canadiene. Tragedia acestora a fost sursa de inspiraţie a filmului "Febra Aurului", câştigător al marelui premiu Rigoberta Menchú în cadrul Festivalului Aboriginal de film din Montreal ediţia 2013, un documentar dur cu privire la efectele distructive şi de exploatare a mineritului transnaţional, şi care întâmplător, este prezentat zilele acestea la Festivalul Internaţional de Film din Toronto.

Pancarta altei protestatoare a atras în mod deosebit atenţia având scris sloganul "Canada primeşte aurul, România primeşte cianura - Nu în numele nostru". Doina, originară din judeţul Alba, a ţinut neapărat să-şi arate solidaritatea cu cei dragi de acasă, şi să le arate prin fapte că este alături de ei.

Cristian, proaspăt întors din ţară, a povestit despre falsa imagine prezentată de presă în afara ţării, situaţia şi bunăstarea ţăranilor din zona fiind total diferită. Sunt ţărani inimoşi, şi înstăriţi, care îşi iubesc pământul şi trăiesc în armonie cu natura. Aceştia ar putea trăi foarte bine din turism agroindustrial. Pe altă pancardă scria: "Noi stăm solitari cu Roşia Montana şi spunem NU cianurii".

De remarcat este modul civilizat în care s-au desfăşurat protestele pentru Roşia Montană. Din faţa consulatului grupul s-a îndreptat spre piaţa Dundas, împărţind trecătorilor pliante cu informaţii despre companie, proiect şi efectele negative ale acestuia asupra zonei Roşiei Montana. Corporaţia Gabriel Resources este public listată la Toronto Stock Exchange - TSX - acţionarii principali fiind însă magnaţi ai investiţilor în aur, câţiva dintre ei având o istorie dubioasă, incluzând mită şi alte practici corupte. Pliantul include de asemenea un îndemn la trezire şi suport.

Chiar dacă numărul de persoane ieşite în stradă a fost relativ mic, activitatea şi suportul pe reţelele de socializare se intensifică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe