Avocatul Poporului se autosesizează în cazul copiilor familiei Bodnariu

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a sesizat marţi din oficiu cu privire la cazul copiilor familiei Bodnariu, preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea (Epoch Times România)

Victor Ciorbea s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, omologului său norvegian şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat, relatează HotNews.

Potrivit comunicatului de presă remis de Avocatul Poporului, cei cinci copii ai familiei Bodnariu, preluaţi de către autorităţi în vederea adopţiei de către cetăţeni norvegieni, au fost luaţi de lângă părinţi pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor.

Tatăl, Marius Bodnariu, este cetăţean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români, arată sursa citată.

Reamintim că Marius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Cei doi soţi, stabiliţi în Norvegia de circa 10 ani, au cinci copii ridicaţi de Protecţia Copilului (Barnevernet).

În 16 noiembrie 2015, Barnevernet a luat cele două fete ale familiei Bodnariu de la şcoală, fără informarea părinţilor iar câteva ore mai târziu, funcţionarii de la Protecţia Copilului au apărut la domiciliul celor doi şi, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forţa şi pe cei doi băieţi, lăsând-o pe mamă cu mezinul de trei luni.

A doua zi, 17 noiembrie 2015, faţă de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă, mai arată sursa citată. Astfel, reprezentanţii Protecţiei Civile s-au prezentat la reşedinţa familiei, însoţiţi de patru poliţişti, fără niciun document oficial, şi au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă.

La rândul său, Marius Bodnariu a fost arestat sub acuzaţia de 'abuz asupra copilului'.

Modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene sus-menţionate este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei care prevede că nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege, afirmă Avocatul Poporului.

În cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului, mai precizează Avocatul Poporului, adăugând că este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

Reamintim că povestea ridicării celor cinci copii a stârnit indignare în România, peste 300 de persoane protestând, sâmbătă, la sediul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu.

La rândul său, MAE al României a anunţat că a propus autorităţilor norvegiene să permită plasarea copiilor familiei Bodnariu la unchiul patern al acestora din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne