Guvernul ceh pe cale să piardă votul de încredere, dar partidul lui Babis şi-ar putea păstra puterea

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.01.2018

Premierul ceh Andrej Babis, care se confruntă cu acuzaţii că imperiul său de afaceri a accesat în mod ilegal subvenţii UE în urmă cu un deceniu, pare a fi la un pas de a pierde votul de încredere în Parlament, care va avea loc miercuri.

Partidul ANO al miliardarului ceh a câştigat detaşat alegerile din octombrie 2017, dar nu a obţinut o majoritate necesară şi a încercat să obţină parteneri pentru guvernare.

Dacă guvernul său minoritar, numit în decembrie 2017, nu primeşte votul de încredere, atunci va rămâne la putere până la formarea unui nou guvern. Preşedintele Milos Zeman a promis că îi va acorda premierului Babis o a doua şansă.

Dar celelalte opt partide reprezentate în camera inferioară a Parlamentului au refuzat să îl susţină pe Babis pentru că acesta se confruntă cu acuzaţii de fraudă. Însă el a negat acuzaţiile.

Pierderea votului de încredere va duce la alte săptămâni sau luni de discuţii politice, oferindu-le opozanţilor săi mai mult timp pentru a încerca să îl înlăture din funcţie.

Totuşi, datorită victoriei electorale convingătoare obţinute de partidul ANO, orice guvern viabil va implica acest partid, cu sau fără Babis, iar unii analişti consideră că teama unor alegeri anticipate va forţa celelalte partide să ajungă în cele din urmă la un compromis.

Babis consideră că vor fi necesare noi discuţii, după cum a declarat publicaţiei Pravo: “Se pare că guvernul nu obţine votul de încredere din prima încercare”.

Premierul Babis a fost acuzat în mod oficial în acest caz, dar are imunitate şi nu poate fi judecat în calitate de membru al parlamentului decât dacă prin votul de astăzi i se suspendă imunitatea. Totodată, el a declarat că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt motivate politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor