UE va fi distrusă prin forţarea statelor est-europene să accepte refugiaţi, avertizează premierul ceh

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Uniunea Europeană ar putea fi distrusă prin forţarea statelor estice să accepte refugiaţi împotriva voinţei lor, a avertizat premierul ceh desemnat Andrej Babis. Premierul ceh a avertizat blocul european că presiunile asupra Republicii Cehe cu privire la refuzul acesteia de a accepta solicitanţi de azil ar putea alimenta o ascensiune a partidelor extremiste în ţara sa.

Organul executiv al UE va da în judecată Polonia, Ungaria şi Republica Cehă în cea mai înaltă instanţă a blocului pentru refuzul de a găzdui solicitanţi de azi, anunţase Bruxelles-ul în 7 decembrie.

Comisia Europeană a acuzat cele trei ţări că nu se conformează “obligaţiilor legale privind relocalizarea” imigranţilor.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) ar putea impune amenzi mari, însă ar putea trece mai mulţi ani până la finalizarea proceselor.

Într-un interviu acordat publicaţiei Pravo, Babis a afirmat: “Comisia Europeană poate retrage acuzaţia în orice moment. Trebuie să negociem acest lucru şi să oferim modele diferite, precum protejarea graniţelor sau ajutarea altor ţări. Dar nu dorim refugiaţi”.

Cehii au refuzat să primească solicitanţi de azil în ciuda reducerii numărului imigranţilor ca urmare a înăspririi controalelor de frontieră şi a proiectelor desfăşurate în afara frontierelor UE pentru a descuraja imigraţia spre Europa.

Babis, al cărui guvern urmează să fie numit de preşedintele Milos Zeman în 13 decembrie, va reprezenta Republica Cehă la un summit UE în 14 decembrie, când liderii europeni vor dezbate problema imigraţiei.

El a afirmat că prin deschiderea unui caz la CJUE, blocul european ar putea impulsiona elementele extremiste din ţară.

“UE trebuie să înţeleagă faptul că, dacă nu va asculta propunerile noastre, atunci influenţa unor partide extremiste precum AfD (din Germania) şi SPD (din Republica Cehă) va creşte”, a precizat Babis, adăugând că strategia acestor partide este de a “distruge Uniunea Europeană”.

În ciuda faptului că partidul său, ANO, a câştigat alegerile parlamentare din luna octombrie cu o majoritate covârşitoare, nu este cert dacă Babis va putea să câştige votul de încrede pentru guvernul său la mijlocul lui ianuarie 2018, conform prevederilor Constituţiei cehe. De asemenea, el ar putea fi acuzat în legătură cu interesele sale de afaceri.

Partidul de extremă dreapta, anti-UE şi anti-NATO SPD şi comuniştii cehi au sprijinit de câteva ori iniţiativele legislative ale partidului ANO în Parlament în schimbul unor poziţii în comisii le membrilor lor, generând perspectiva că cele două partide ar putea avea un fel de acord pentru a susţine ANO.

Dar Babis a reiterat în interviul cu Pravo că nu există niciun acord şi că va discuta cu toate partidele, fie pentru a susţine Cabinetul său, fie pentru a se abţine de la vot pentru a ajuta ANO să câştige.