Guvernarea Facebook. Teodorovici anunţă continuarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană. Vezi ce zice şi CE

Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel  Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor  Europene
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat pe Facebook, după reuniunea Consiliului ECOFIN, că acordul cu FMI şi Comisia Europeană (CE) continuă.

"Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI şi CE continuă!", scrie Teodorovici pe contul său de Facebook.

Pe un ton mult mai puţin entuziast, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat însă, nu pe Facebook ci în cadrul unei conferinţe oficiale de presă susţinută după reuniune, că programul de asistenţă financiară al CE pentru România nu este suspendat, dar este "deraiat", întrucât modificările fiscale creează îngrijorări, relatează Adevărul.

Potrivit lui Dombrovskis, măsurile fiscale incluse în noul Cod Fiscal ar putea duce deficitul bugetar la aproape 3% din PIB în 2016.

"Cât priveşte situaţia României, care sunt îngrijorările noastre în ceea ce priveşte programul, este deraiat şi nu am putut face un review formal al acordului. În timpul acordului precedent şi al acestuia, în fapt, au fost realizate mari progrese, România are o creştere economică bună, deficitul bugetar se încadrează în limitele descrise de pactul fiscal (MTO) şi se implementează o serie de reforme structurale care îmbunătăţesc competitivitatea economiei României, astfel că există multe dezvoltări pozitive. Din păcate, acum trebuie spus că pe partea fiscală vedem o abatere fiscală, Guvernul plănuieşte reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar şi alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB. În această situaţie complicată, cu siguranţă nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid. Astfel că am prezentat îngrijorările noastre autorităţilor, rămânem gata să discutăm în continuare în privinţa programului care expiră în septembrie. Încă recomandăm autorităţilor române să folosească acest timp pentru a urmări efectiv reformele necesare. Până acum, programul rămâne deraiat“, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne