Guaido se întoarce în Venezuela. Washingtonul avertizează

Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat duminică faptul că orice încercare de a împiedica revenirea în siguranţă în Venezuela a autoproclamatului preşedinte interimar venezuelean Juan Guaido va primi un “răspuns puternic şi semnificativ” din partea Washingtonului.

Guaido şi-a anunţat întoarcerea în Venezuela după efecturea unui tur în ţări latino-americane, în pofida faptului că avea interdicţie de călătorie. El a cerut să aibă loc noi demonstraţii în ţară în cursul zilei de luni.

Anterior, Bolton afirmase că Washingtonul plănuieşte să creeze o coaliţie pentru schimbarea guvernului din Venezuela pe fondul crizei politice continue din ţara sud-americană.

“Încercăm să strângem suport pentru o tranziţie paşnică de putere de la [preşedintele venezuelean Nicolas] Maduro la [preşedintele interimar autoproclamat al Venezuelei] Juan Guaido, pe care îl recunoaştem ca preşedinte. [...] Aş dori să văd o coaliţie cât mai amplă pentru a-l înlocui pe Maduro, pentru a înlocui întregul regim corupt. Asta încercăm să facem”, a susţinut Bolton într-un interviu acordat CNN.

Săptămâna trecută, Maduro – care l-a etichetat în repetate rânduri pe Guaido ca fiind o “păpuşă a Statelor Unite” şi a acuzat Washingtonul că încearcă să pună la cale o lovitură de stat în Venezuela – a afirmat că liderul opoziţiei trebuie să fie judecat dacă se va întoarce în ţară.

Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie, a traversat graniţa în Columbia în 22 februarie, sfidând o decizie a Curţii Supreme a Venezuelei care i-a interzis să părăsească ţara din cauza unei investigaţii în derulare. După încercări nereuşite de a aduce în Venezuela ajutoare umanitare internaţionale, Guaido a anunţat că plănuieşte să se întoarcă acasă. Potrivit judecătorului adjunct al Curţii Suprem de Justiţie a Venezuelei, Juan Carlos Valdez, Guaido ar putea primi până la 30 de ani de închisoare pentru încălcarea interdicţiei de a se deplasa în străinătate.

Delegatul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, a ameninţat regimul din Caracas cu o reacţie internaţională majoră în cazul în care va fi arestat Guaido.

SUA şi alte aproximativ 50 de ţări din America de Sud şi occidentale l-au recunoscut pe Guaido ca lider interimar al Venezuelei, însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre şi promovând o soluţionare a crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat împotriva unei intervenţii militare împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe