Guaido se întoarce în Venezuela. Washingtonul avertizează

Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela
Juan Guaido, liderul opozitei din Venezuela (Marco Bello/Getty Images)

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat duminică faptul că orice încercare de a împiedica revenirea în siguranţă în Venezuela a autoproclamatului preşedinte interimar venezuelean Juan Guaido va primi un “răspuns puternic şi semnificativ” din partea Washingtonului.

Guaido şi-a anunţat întoarcerea în Venezuela după efecturea unui tur în ţări latino-americane, în pofida faptului că avea interdicţie de călătorie. El a cerut să aibă loc noi demonstraţii în ţară în cursul zilei de luni.

Anterior, Bolton afirmase că Washingtonul plănuieşte să creeze o coaliţie pentru schimbarea guvernului din Venezuela pe fondul crizei politice continue din ţara sud-americană.

“Încercăm să strângem suport pentru o tranziţie paşnică de putere de la [preşedintele venezuelean Nicolas] Maduro la [preşedintele interimar autoproclamat al Venezuelei] Juan Guaido, pe care îl recunoaştem ca preşedinte. [...] Aş dori să văd o coaliţie cât mai amplă pentru a-l înlocui pe Maduro, pentru a înlocui întregul regim corupt. Asta încercăm să facem”, a susţinut Bolton într-un interviu acordat CNN.

Săptămâna trecută, Maduro – care l-a etichetat în repetate rânduri pe Guaido ca fiind o “păpuşă a Statelor Unite” şi a acuzat Washingtonul că încearcă să pună la cale o lovitură de stat în Venezuela – a afirmat că liderul opoziţiei trebuie să fie judecat dacă se va întoarce în ţară.

Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie, a traversat graniţa în Columbia în 22 februarie, sfidând o decizie a Curţii Supreme a Venezuelei care i-a interzis să părăsească ţara din cauza unei investigaţii în derulare. După încercări nereuşite de a aduce în Venezuela ajutoare umanitare internaţionale, Guaido a anunţat că plănuieşte să se întoarcă acasă. Potrivit judecătorului adjunct al Curţii Suprem de Justiţie a Venezuelei, Juan Carlos Valdez, Guaido ar putea primi până la 30 de ani de închisoare pentru încălcarea interdicţiei de a se deplasa în străinătate.

Delegatul special al SUA pentru Venezuela, Elliott Abrams, a ameninţat regimul din Caracas cu o reacţie internaţională majoră în cazul în care va fi arestat Guaido.

SUA şi alte aproximativ 50 de ţări din America de Sud şi occidentale l-au recunoscut pe Guaido ca lider interimar al Venezuelei, însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Iran, Turcia şi alte câteva state şi-au exprimat sprijinul pentru guvernul lui Maduro. Mexic şi Uruguay au refuzat să îl recunoască pe Guaido, declarându-se neutre şi promovând o soluţionare a crizei prin dialog. Totodată, Rusia şi China au avertizat împotriva unei intervenţii militare împotriva regimului Maduro, după ce Washingtonul a insistat că toate opţiunile sunt pe masă.