În timpul summitului din Vietnam... / China se alătură Rusiei opunându-se intervenţiei militare în Venezuela

Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro
Preşedintele chinez Xi Jinping (dr) şi omologul său venezuelean Nicolas Maduro (Getty Images)

După un weekend violent soldat cu câţiva cetăţeni venezueleni morţi şi alte câteva zeci de răniţi ca urmare a ciocnirilor violente dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele militare venezuelene şi miliţiile pro-Maduro, care au încercat să oprească accesul în ţară a unor convoaie umanitare (despre care regimul din Caracas susţine că este folosit de SUA pentru a orchestra o invazie militară), China a declarat în cele din urmă că se opune intervenţiei militare din Venezuela, astfel luând cea mai concretă măsură de până acum pentru susţinerea lui Maduro, în condiţiile în care oficiali de top avertizează că o intervenţie militară ar putea încă să fie posibilă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a raportat marţi că un reprezentant al guvernului comunist din Beijing a exprimat opoziţia guvernului faţă de un conflict militar în ţara sud-americană, după ce liderului opoziţiei venezuelene Juan Guaido aparent ar fi încercat să convingă China să îl abandoneze pe Maduro şi să îl susţină în efortul său de a deveni noul lider legitim al ţării. Guaido s-a autoproclamat luna trecut preşedinte interimar al Venezuelei.

De asemenea, reprezentantul guvernului chinez a exprimat opoziţia ţării sale faţă de interferenţa străină în statul socialist latino-american – pe care Beijingul nu o consideră doar un aliat internaţional, pentru că a investit miliarde de dolari într-un acord de tipul “bani în schimbul petrolului” – şi în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de SUA.

Potrivit Xinhua:

“China susţine că toate ţările ar trebui să respecte principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi ale relaţiilor internaţionale, se opune interferenţei străine în problemele interne ale Venezuelei şi se opune intervenţiei militare în Venezuela”, a precizat Ma Zhaoxu, reprezentant permanent al Chinei la ONU, la întâlnirea CSONU pe tema situaţiei din Venezuela.

De asemenea, delegatul a susţinut că Beijingul se opune încercărilor SUA de a oferi ‘asistenţa umanitară’ poporului venezuelean, reiterând retorica regimului Maduro că ajutoarele reprezintă un complot pentru destabilizarea ţării.

“China se opune utilizării problemei aşa-numitului ajutor umanitar pentru a fi atinse obiective politice, pentru a se genera o incapacitate şi chiar turbulenţe în interiorul Venezuelei şi în regiunea învecinată”, a adăugat el.

“Aceste lucruri nu servesc intereselor niciunei părţi”, a mai susţinut ambasadorul.

China şi Rusia sunt acum cele mai mari puteri ce susţin regimul Maduro, care a pierdut suportul celei mai mari părţi a Americii Latine şi Europei. Aparent, Moscova ar fi mers până într-acolo încât să ordone deplasarea a sute de mercenari ruşi în Caracas pentru a-l proteja pe liderul socialist Maduro. Compania rusă de stat Gazprom a investit miliarde de dolari în compania petrolieră de stat a Venezuelei, PDVSA, care se confruntă cu mari probleme.

În plus, cea mai recentă declaraţie de sprijin a Beijingului a fost făcută după ce vicepreşedintele american Mike Pence, în cadrul unui discurs susţinut în Columbia, a cerut partenerilor internaţionali ai SUA să îngheţe toate activele venezuelene, să refuze să cumpere petrol din Venezuela şi să se asigure că “până şi ultimul dolar” deţinut sau câştigat de guvernul venezuelean în străinătate va ajunge la preşedintele autoproclamat Guaido.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe