Reuters: Maduro "confiscă" 8 tone de aur de la Banca Centrală a Venezuelei

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

La începutul acestei săptămâni, vicepreşedintele american Mike Pence a declarat în timpul unei călătorii în Columbia că “toţi dolarii” obţinuţi din vânzarea petrolului venezuelean, împreună cu toate activele ţării deţinute în străinătate, ar trebui predate liderului opoziţiei Juan Guaido şi “guvernului în aşteptare”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Remarcile oficialului american au fost făcute după ce, în weekendul trecut, ciocnirile dintre susţinătorii opoziţiei, pe de o parte, şi forţe de securitate şi diverse miliţii loiale guvernului socialist al lui Nicolas Maduro, pe de altă parte, s-au soldat cu moartea unor manifestanţi şi rănirea câtorva zeci. Ciocnirile au avut loc în timp ce tabăra pro-Maduro a încercat să blocheze intrarea în Venezuela a unor convoaie cu ajutoare umanitare internaţionale susţinute de SUA.

Astfel, în condiţiile în care SUA strânge laţul sancţiunilor economice pentru a încerca să răstoarne regimul venezuelean, care se agaţă cu disperare de putere în pofida opoziţiei internaţionale (deşi, marţi, Beijingul a declarat că se va opune unei intervenţii militare pentru înlăturarea lui Maduro), preşedintele socialist sud-american a prădat încă o dată Banca Centrală a Venezuelei pentru a asigura finanţele necesare regimului său, au declarat parlamentari din opoziţia venezueleană.

Reuters a notat că regimul Maduro a confiscat aproximativ 8 tone de aur – în valoare de aproximativ 330 milioane de dolari la preţul actual – la sfârşitul săptămânii trecute şi aparent l-ar fi vândut unui cumpărător străin necunoscut (suspiciunea a căzut asupra Turciei), sfidând astfel sancţiunile SUA ordonate în noiembrie 2018 de preşedintele american Donald Trump, care interzic cumpărarea aurului venezuelean.

Parlamentarii din opoziţia venezueleană care au acordat un interviu agenţiei Reuters despre aurul confiscat de Maduro au declarat că măsura este ilegală şi au avertizat că probabil liderul socialist intenţionează să vândă ilegal aurul în străinătate.

Aurul a fost scos din Banca Centrală miercurea şi vinerea trecută cu vehicule guvernamentale într-un moment în care nu erau agenţi de pază obişnuiţi în instituţie, a susţinut parlamentarul Angel Alvarado şi trei surse guvernamentale.

“Ei plănuiesc să vândă aurul în străinătate pe cale ilegală”, a declarat Alvarado într-un interviu. Banca Centrală nu a răspuns cererilor de comentarii. Alvarado şi sursele guvernamentale, care au cerut să rămână anonime, nu au precizat unde trimite banca centrală aurul, adăugând că operaţiunea a avut loc în timp ce şeful băncii, Calixto Ortega, se afla într-o călătorie în afara ţării. În 2018, 23 de tone de aur au fost transportate din Venezuela în Turcia cu avionul, potrivit surselor şi datelor guvernamentale turceşti.

De la izbucnirea crizei economice din Venezuela (care a coincis aproximativ cu alegerea lui Maduro în 2013), rezervele de aur ale ţării s-au diminuat. De asemenea, ţara încearcă să recupereze aproximativ 31 de tone de aur de la Banca Angliei, dar guvernul britanic a refuzat până acum să predea aurul.

După cele mai recente vânzări, cantitatea de aur totală deţinută în seiful Băncii Centrale ar fi scăzut la 132 de tone.

Noua operaţiune a regimului din Caracas are loc după ce Maduro nu a mai vândut 20 de tone de aur firmei de investiţii Noor Capital din Abu Dhabi în luna ianuarie, deoarece firma a renunţat după ce a fost ameninţată de senatorul american Marco Rubio. Aproximativ 20 de tone de aur au fost de asemenea scoase din banca centrală în 2018. SUA a avertizat bancherii şi traderii de aur să stea departe de aurul venezuelean.

Guvernul lui Maduro a recurs la vânzarea aurului după ce producţia petrolieră în scădere, datoriile tot mai mari faţă de Rusia şi China şi sancţiunile internaţionale dure au lovit din plin sursele financiare ale ţării. Acum, când opoziţia urmăreşte să atragă de partea sa armata, care este singurul element ce îl menţine la putere pe Maduro, acesta vrea să se asigure că soldaţii săi sunt mulţumiţi, altfel riscă să piardă totul.