Grotele Mogao din Dunhuang

Grotele Mogao, create în anul 366 d.C, cunoscute şi sub numele de „Miile de grote ale lui Buddha”, au o istorie fascinantă.
Grotele Mogao, create în anul 366 d.C, cunoscute şi sub numele de „Miile de grote ale lui Buddha”, au o istorie fascinantă. (Internet)

Coridorul Hexi din nord-vestul Chinei se învecinează la sud cu deşertul, la nord cu un platou vast şi cu munţii la est şi la vest. În acest pasaj îngust se află o oază, oraşul Dunhuang, un popas binecuvântat pe Drumul Mătăsii.

Timp de secole, Dunhuang a fost un loc special pentru călătorii obosiţi a căror destinaţie era centrul său comercial. La 20 de kilometri distanţă de piaţa plină de viaţă se află Grotele Mogao, adăpostul uneia dintre cele mai extraordinare colecţii de picturi şi statui budiste din lume.

Create în anul 366 Î.Hr, Grotele Mogao, care sunt cunoscute şi sub numele de „Miile de grote ale lui Buddha”, au o istorie fascinantă.

Legenda povesteşte că un călugăr budist pe numele său Le Zun se confrunta cu lungul drum spre Paradisul de Vest. Traversând Deşertul Gobi el s-a oprit la Muntele Sanwei, în apropiere de Dunhuang. În acel loc el a descoperit un izvor special de apă şi după ce şi-a potolit setea cu apa dulce, s-a aşezat să se odihnească.

Era în amurg şi el admira apusul de soare, când dintr-odată munţii au început să sclipească. Privind în sus el a văzut imaginea de aur a gloriosului Buddha Maitreya, care zbura pe cer. Apoi au apărut mii de buddha luminoşi, înconjuraţi de zâne zburătoare care cântau o muzică celestă.

Profund mişcat de scenă, Le Zun a decis să-şi întrerupă călătoria şi să rămână acolo pentru a celebra ceea ce văzuse. Cum Le Zun studiase pictura şi sculptura, el a depus eforturi generoase în încercarea de a reda ceea ce văzuse, umplând o grotă cu lucrările lui.

Ani buni mai târziu, un alt călugăr budist Fa Liang, a poposit în acelaşi loc şi a avut o viziune identică. Fa Liang şi-a dedicat eforturile umplerii unei a doua grote cu picturi şi statui despre scena divină pe care o văzuse.

Mogao a devenit curând un loc de pelerinaj pentru budişti, artişti, oficiali şi mulţi alţii. Peste 500 de grote au fost săpate în Muntele Sanwei, multe dintre ele în timpul Dinastiei Tang. Astăzi ele sunt cunoscute ca Grotele Mogao sau Grotele din Dunhuang şi adăpostesc unele dintre cele mai bune opere de artă ale Dinastiei Tang.

Una dintre cele mai renumite statui prezente la Mogao este figura realizată în lut a lui Buddha Maitreya. Statuia are o înălţime de peste 30 de metri, şi este una dintre cele mai mari din lume. În secolele ce au urmat, grotele au fost umplute cu scripturi budiste şi nenumărate picturi murale budiste.

Pentru chinezii din antichitate, care credeau că Cerul îi protejează pe evlavioşi, imaginile din peşteri erau deosebit de impresionante.

Unele descriau imensa solemnitate a lui Buddha, altele redau ororile ce-i aşteaptă pe cei răi în iad. În mod obişnuit se credea că divinităţile apăruseră în faţa credincioşilor prin viziuni, iar scenele observate erau considerate reprezentări precise pământeşti ale regatelor cereşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură