Shao Yong, măreţul filozof şi cosmolog

Shao Yong, măreţul filozof şi cosmolog
Shao Yong, măreţul filozof şi cosmolog (Jane Ku / Epoch Times)

Shao Yong (1011-1077 d.Hr.) a fost un filozof, astrolog şi cosmolog din perioada dinastiei Song de nord. În tinereţe era extraordinar de inteligent şi determinat să găsească principiul de funcţionare a universului.

Bazat pe principiile celor opt trigrame (un set de simboluri create în China antică) din „Cartea Schimbărilor” şi gândurile taoiste, el a creat propriul sistem de cosmologie şi învăţături. La o vârstă medie, s-a detaşat de faimă şi avere trăind în izolare pentru a scrie şi a preda. Era bine documentat referitor la vechile scripturi şi literaturi, însă umil şi binevoitor cu alţi cărturari. Ori de câte ori călătorea, oficialii locali ori grupurile intelectuale se întreceau pentru onoarea de a-l avea în preajmă şi a-l face să rămână. Împăratul l-a chemat de câteva ori, oferindu-i o poziţie guvernamentală, însă el a refuzat politicos. Se spune că prezicerile lui erau foarte exacte.

Într-o istorioară ni se spune despre prezicerea sa misterioasă dar magică. Într-o zi de primăvară, Shao Yong şi-a instalat o gheretă de ghicire a viitorului lângă un cap de pod. Un fermier s-a apropiat şi a rugat să îi ghicească. Shao Yong i-a cerut să aleagă un rulou de hârtie cu un caracter chinezesc în interior. Fermierul a ales unul şi i l-a dat lui Shao Yong. Era desenat caracterul “筷” (beţişoare). Shao Yong l-a privit pe fermier şi i-a spus: “Felicitări, astăzi la prânz vă veţi bucura de o masă delicioasă. Mergi acasă şi aşteaptă.” Ajuns acasă, pe fermier îl aştepta nepotul său: “Astăzi este cea de-a şaizecea aniversare a tatălui meu. El ar dori să te invite la petrecerea de ziua lui, să ciocniţi un pahar.” Fermierul şi-a pus haine curate şi s-a dus fericit la petrecere.

Apoi, după amiază, altcineva îl aştepta pe Shao Yong să-şi afle destinul. El a ales ruloul cu acelaşi caracter “筷”. Shao i-a spus bărbatului: “Nu arată bine. Astăzi ţi se va întâmpla ceva ce te va duce la închisoare.” Bărbatul s-a gândit că el nu poate fi închis, deoarece va sta acasă. Aşa că el a mers acasă şi s-a întins în pat. Totuşi, s-a trezit dintr-o dată din cauza strigătelor unei femei, cum că porcii lui i-au devastat grădina cu legume. Înfuriindu-se, acesta a lovit-o. Făcândui-se rău, ea a căzut pe neaşteptate la pământ şi a murit. În mai puţin de o oră, el a fost arestat şi trimis la închisoare.

Se făcea târziu şi Shao Yong era pe cale să-şi împacheteze ghereta să meargă acasă. Un om a venit dinspre sud şi i-a spus: “Domnule, aşteptaţi vă rog, am auzit de talentul dumneavoastră de prezicere, vă rog să-mi ghiciţi viitorul.” Ruloul ales de acea persoană, avea desenat pe el acelaşi caracter “筷”. Shao i-a spus că nu era un semn bun, şi că va fi udat, mai târziu, în acea zi. Omul a ignorat ceea ce i-a spus Shao, de vreme ce era soare şi senin. Apoi, el s-a întors la casa lui din apropiere. De îndată ce s-a apropiat de poartă, a fost udat dintr-o oală cu apă murdară de soţia lui, care neştiind că el intra în acel moment în casă, arunca apa murdară.

Planul unui an începe cu primăvara. Planul unei zile începe cu dimineaţa. Planul unei vieţi începe cu sârguinţa

În China continentală, după revoluţia culturală, foarte puţină lume ştia despre Shao Yong şi poveştile lui. Totuşi, unul dintre aforismele sale încă mai este popular printre oameni: “Planul unui an începe cu primăvara. Planul unei zile începe cu dimineaţa. Planul unei vieţi începe cu sârguinţa.”

Shao Yong era considerat de către unii cărturari ca cel mai bun la precogniţie şi retrocogniţie, microcosmic şi macrocosmic. El credea că nimic nu era întâmplător şi că totul putea fi priceput prin înţelegerea divizării diferitelor elemente în numere. Enciclopedia britanică afirmă: “Ideile matematice ale lui Shao Yong l-au influenţat pe filozoful european al secolului 18, Gottfried Wilhelm Leibniz, în dezvoltarea sistemului aritmetic binar – unul bazat pe doar două cifre.”

Una dintre capodoperele lui Shao Yong a fost “Poemul florilor de prun”, ce conţine cele zece poeme şi care a fost considerat de mulţi ca prezicând cu exactitate cele mai importante evoluţii din istoria Chinei. Poeziile sale s-au potrivit cu dinastiile care au urmat după moartea să. Se spune că în cel de-al zecelea poem el a descris ceea ce se va întâmpla în China zilelor noastre, referitor la înfiinţarea partidului comunist chinez, masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, răspândirea Falun Dafa pe larg în lume, şi căderea inevitabilă a PCC, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură