Greva generală la metrou s-a amânat

Garnitură de metrou
Garnitură de metrou (Epoch Times România)

Grevă generală la metrou şi RATB, anunţată pentru 30 septembrie, se va amâna, a anunţat, joi, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM).

Sindicaliştii au optat să renunţe temporar la grevă, în favoarea negocierilor cu reprezentanţii guvernului:

"Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanţii Federaţiei din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice «ATU - România» şi echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureştean, greva propriu-zisă de la metrou anunţată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp, negocierile vor continua şi sperăm că se vor găsi şi soluţii", a declarat preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou, Ion Rădoi, citat într-un comunicat de presă. G

Ponta le-a explicat sindicaliştilor că "declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ", având în vedere că Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, subvenţii care provin din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.

"Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României, şi cel din Sălaş, şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou, aşa încât asta ar mai lipsi acum, să avem şi o grevă. Cred că nu ar fi corect şi de bun-simţ", a spus Ponta.

În 17 septembrie, angajaţii de la metrou au întrerupt lucrul timp de două ore, declanşând o primă grevă de avertisment. Cu o zi înaintea grevei, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ghiţă Nichifor declara:

"Revendicările noastre sunt modificarea legislaţiei sociale în primul rând şi a legislaţiei aferente acestei legislaţii. Guvernul Boc a dat legea dialogului social 62/2001 şi aşa proastă cum este legea asta, pe care domnul Ponta a zis că o modifică în prima zi de guvernare, nu numai că nu a modificat-o, o aplică mai rău decât fostul premier Boc.

Nu avem încredere în Guvernul Ponta de când a fost instaurat. Din tot ce a promis înainte să fie numit, nu a îndeplinit absolut nimic. Ba din contră. Toate legile antisociale ale lui Boc, pe care Boc le-a dat, dar nu le-a aplicat, el le-a aplicat de parcă erau făcute de el însuşi. Zici că el le-a gândit. Era mai bine cu Boc, era mai bine. Cu Boc ne întâlneam, discutam şi rezolvam problemele."

Sindicaliştii s-au întâlnit şi cu Ponta, pe şantier. Premierul i-a informat pe sindicalişti că ministrul Transporturilor şi ministrul delegat pentru Buget se vor ocupa de problemele lor, fiind responsabili de viitoarele negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne