Grevă generală în Bielorusia. Lukaşenko: "Până nu mă omorâţi, nu vor fi alte alegeri”

Proteste masive duminică în Bielorusia, la o săptănână după alegerile considerate fraudate în care a câştigat ultimul dictator al Europei, Alexander Lukaşenko
Proteste masive duminică în Bielorusia, la o săptănână după alegerile considerate fraudate în care a câştigat ultimul dictator al Europei, Alexander Lukaşenko (Sergei Gapon/AFP via Getty Images)

Aflat în vizită la uzina de automobile MAZ, preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko a avut surpriza să fie huiduit de muncitori.

Vizita lui Lukaşenko a avut loc pe fondul protestelor care zguduie Bielorusia de o săptămână, generate de alegerile electorale care i-au adus un nou mandat şi care sunt considerate pe scară largă fraudate.

Vizibil enervat de protestele muncitorilor, Lukaşenko a răspuns: „Până nu mă omorâţi, nu vor avea loc alte alegeri”, potrivit Europa Liberă.

„Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)”, a spus liderul bielorus în faţa lucrătorilor de la uzina de automobile din Minsk (MAZ), unde a sosit cu elicopterul pentru a se adresa greviştilor.

Potrivit agenţiei de presă oficiale Belta, Lukaşenko a declarat că este dispus să împartă puterea pe care o deţine în prezent şi să modifice Constituţia, dar a precizat că nu este pregătit să facă acest lucru sub presiunea străzii.

Candidata opoziţiei la recentele alegeri prezidenţiale din Bielorusia, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că este pregătită să conducă şi a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte.

Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat săptămâna trecută în Lituania vecină, după ce a fost supusă şantajelor. Şefa ei de campanie a fost arestată după ce susţinătorii lor au ieşit în stradă în urma anunţului presupusei victorii electorale a lui Lukaşenko, făcut de comisia electorală.

Organizaţia media Tut.By a relatat că angajaţi de la compania Belaruskali, unul dintre cei mai mari producători de potasă (carbonat de potasiu, întrebuinţat în industria sticlei, la fabricarea săpunului, la vopsitul lânii etc.) din lume, au ameninţat că vor opri lucrul.

La una dintre televiziunile de stat, prezentatorii nu au mai intrat pe post şi au lăsat studiourile goale, în semn de solitaritate cu protestatarii, relatează BBC.

Au fost înregistrate numeroase incidente în care militari din rândul forţelor de ordine au pactizat cu protestatarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe