Alexander Lukaşenko îşi aminteşte brusc de manevrele NATO din Lituania, mută atenţia către "forţele externe"

Vladimir Putin i-ar fi promis sprijin pentru "a asigura securitatea ţării".
Alexander Lukaşenko
Alexander Lukaşenko (Valery Sharifulin\TASS via Getty Images)

Preşedintele bielorus, Alexander Lukaşenko, a declarat că o brigadă aeropurtată va fi desfăşurată la graniţa de vest a Bielorusiei, ca răspuns la exerciţiile NATO în ţările vecine.

Evoluţia survine într-un moment de criză politică majoră în ţară, după o săptămână de la alegerile care au prelungit mandatul lui Lukaşenko la putere, care sunt însă contestate de mişcarea pro-democraţie din ţară şi de observatori internaţionali.

Lukaşenko a numit tulburările produse de fraudarea alegerilor „revoluţia culorilor” afirmând că sunt orchestrate de agenţi străini.

Preşedintele bielorus, supranumit "ultimul dictator al Europei", a mai spus că omologul său rus, Vladimir Putin, i-a promis că va ajuta la asigurarea siguranţei ţării dacă este nevoie, a informat agenţia de ştiri Belta.

Vorbind la televiziunea de stat, Lukaşenko a declarat că este „îngrijorat” de faptul că NATO desfăşoară exerciţii militare în Polonia şi Lituania, pe care le consideră ca o acumulare de trupe la graniţele Bielorusiei.

"Sunt mai îngrijorat de situaţia care se desfăşoară pe teritoriul statelor noastre vecine - Polonia şi Lituania. După cum ştiţi, exerciţii militare ale trupelor NATO au loc acolo. Acest lucru ar fi fost bun, dar există o escaladare şi o construire a componentei armate în aceste zone. Desigur, nu putem să privim, nu putem observa acest lucru, cu calm, iar când, dimineaţa, ascultăm raportul şefului Statului Major General, am observat: Militarii noştri sunt îngrijoraţi şi ei de această problemă ", a spus Lukaşenko.

Ca răspuns la exerciţii, preşedintele bielorus a spus că a ordonat transferul unei brigade aeriene de la Vitebsk la Grodno.

Lukaşenko a criticat, de asemenea, ţările europene, despre care a spus că încearcă să acţioneze ca „mediatori” în problemele interne ale ţării, îndemnându-i să „îşi rezolve propriile probleme” înainte de a dicta regimului său.

Lukaşenko a declarat anterior că preşedintele rus, Vladimir Putin, a promis că îl va ajuta să consolideze securitatea ţării sale, dacă este necesar, conform RT şi Tass. Potrivit lui Lukaşenko, acordul a fost încheiat în timpul unei conversaţii telefonice cu Putin, care a avut loc sâmbătă. "Am fost de acord, la prima noastră cerere va fi acordată asistenţă completă pentru a asigura securitatea Republicii Bieloruse", a spus el.

"Când vine vorba de componenta militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul statutului Uniunii şi al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă", a explicat Lukaşenko. "Aceste momente se potrivesc acestui acord. Prin urmare, astăzi am avut o discuţie lungă şi detaliată cu preşedintele rus despre situaţie. Trebuie să spun, am fost chiar oarecum surprins - [Putin] este absolut conştient de ceea ce se întâmplă", a adăugat el.

Realegerea lui Lukaşenko pentru un al şaselea mandat în weekendul trecut a fost marcată de proteste masive, mii de persoane ieşind în stradă, susţinând că alegerile au fost fraudate. Alegerile prezidenţiale din Bielorusia au avut loc pe 9 august şi, conform rezultatelor oficiale finale furnizate de Comisia Electorală Centrală, pe 14 august, Lukaşenko a primit 80,1% din voturi. Svetlana Tikhanovskaia, care era considerată principala sa adversară, a venit pe locul doi cu 10,12%.

După ce rezultatele sondajului au fost anunţate în seara zilei de 9 august, protestele au izbucnit în centrul oraşului Minsk şi în alte regiuni ale ţării, ceea ce a dus la confruntări între protestatari şi forţele de ordine. Protestele au continuat în următoarele zile.

Uniunea Europeană a afirmat că nu crede că rezultatele alegerilor sunt corecte şi se pregăteşte să impună sancţiuni regimului lui Lukaşenko drept răspuns la abuzurile brutale ale poliţiei, care, după cum s-a văzut, a omorât cel puţin doi protestatari.

Muncitorii din principalele fabrici de stat au organizat, de asemenea, manifestaţii şi greve în cursul săptămânii. Ca răspuns, Lukaşenko a declarat că lucrătorii companiilor administrate de stat ar trebui concediaţi dacă intră în grevă, sugerând că se confruntă cu actori străini, potrivit Belta.