Greva din învăţământ şi reducerea ratei şomajului, pe primele pagini ale cotidianelor spaniole

Epoch Times România
25.10.2013

Greva generală din învăţământ, scăderea numărului şomerilor şi noi evoluţii ale situaţiei create în urma deciziei CEDO privitoare la doctrina Parot folosită pentru delincvenţii periculoşi în jurisprudenţa spaniolă sunt cele mai importante subiecte tratate vineri de cotidiane spaniole centrale.

Greva din educaţie agită străzile, dar nu goleşte sălile de clasă, constată cotidianul ABC. Acesta precizează că unele acte violente de la unele pichete sau manifestaţii de protest nu au reuşit să paralizeze învăţământul, şi în schimb, Ministerul spaniol al Educaţiei a oferit un 'dialog constructiv pentru cei care renunţă la lozincile simpliste şi demagogice'.

Cifre pline de speranţă pe o piaţă a muncii încă fragilă sunt consemnate vineri de cotidianul catalan El Periodico. Rata şomajului scade şi permite reducerea numărului şomerilor cu 72.800 de persoane. În plus, în al treilea trimestru al anului au apărut şi 52.300 noi locuri de muncă. Cotidianul catalan citat mai scrie şi că părinţii şi studenţii deopotrivă ies în stradă, iar criticile aduse reformei legii învăţământului extind protestele împotriva reducerilor bugetare.

Premierul Mariano Rajoy califică sentinţa asupra doctrinei Parot drept 'nedreaptă şi greşită', arată vineri cotidianul La Vanguardia. Şeful executivului şi-a declarat sprijinul pentru victimele terorismului, însă recunoaşte că trebuie asumată şi aplicată decizia CEDO, iar reprezentanţi ai Partidului Popular s-au răzgândit şi au decis să meargă la manifestaţia de protest din faţa sediului instanţei de la Strasbourg.

În Catalonia, un violator recidivist iese din închisoare din cauza deciziei referitoare la doctrina Parot, indică El Mundo consecinţele acesteia. Pe prima pagină a ediţiei tipărite de vineri, cotidianul spaniol arată că, deşi trebuia să fie eliberat în 2025, după 18 ani petrecuţi după gratii, Antonio García Carbonell a ieşit joi seară din închisoare. Este primul caz al unui deţinut condamnat pentru alte delicte decât teroriste care iese astfel din închisoare, observă publicaţia citată.

Agenţia de informaţii americană NSA a spionat şi Spania, anunţă cotidianul El Pais. Acesta dezvăluie că agenţia americană a supravegheat convorbirile şi corespondenţa unor membri ai actualului guvern, iar acesta se teme acum ca unele dintre principalele obiective să nu fi fost însuşi premierul spaniol Mariano Rajoy. Interceptarea datelor a fost masivă, precizează El Pais, pe fondul situaţiei în care Berlinul şi Parisul au lăsat deoparte limbajul diplomatic pentru a trece la acuzaţii la adresa Washingtonului.

Regele Juan Carlos va reveni pe masa de operaţie la sfârşitul lunii noiembrie, anunţă cotidianul La Razon. La o lună de la prima intervenţie la şold, monarhul a apărut în picioare şi fără cârje, declarând că încă este foarte slăbit. Medicii urmează, cu această a doua intervenţie, să îi implanteze proteza definitivă la şold.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor