Grecia aruncă Europa într-o nouă criză

(photos.com)
Epoch Times România
07.05.2012

Rezultatele aproape finale arată o înfrângere usturătoare pentru socialişti şi pentru formaţiunea de dreapta Noua Democraţie, care vor avea dificultăţi în încercarea de a forma un guvern, deznodământul neaşteptat al alegerilor de duminică riscând să arunce Grecia şi Europa într-o nouă criză.

Noua Democraţie a obţinut 20,23%, în timp ce PASOK are doar 13,92%, faţă de 44% la alegerile din 2009.

Rezultatul arată că alegătorii au respins politicile de austeritate susţinute de cele două formaţiuni.

Socialiştii au fost devansaţi de stânga radicală SYRIZA, care a obţinut 15,94% percent and PASOK on 13.92 percent.

Grecii Independenţi, o formaţiune de dreapta formată doar cu câteva luni în urmă, au 10,40%, Partidul Comunist - 8,36%.

Formaţiunea neonazistă Chrysi Avgi intră pentru prima dată în Parlament cu 6,84%, iar Stânga Democrată are 5,99%.

Liderul Noii Democraţii, Antonis Samaras, a propus formarea unui guvern de uniune naţională care să menţină Grecia în zona euro.

Analiştii estimează că Samaras va avea o sarcină foarte dificilă cu un legislativ fragmentat, în care au intrat şapte partide.

Syriza, care respinge programul de austeritate stabilit de Atena împreună cu FMI şi UE pentru a primi mai multe tranşe de bani, şi-a exprimat dorinţa de a face parte dintr-o viitoare coaliţie guvernamentală.

De altfel, Antonis Samaris a declarat deja că măsurile de austeritate trebuie cumva revizuite.

Umbrit de alegerile din Franţa, scrutinul din Grecia a oferit un ”duş rece” Europei.

Publicaţiile europene reflectă în ediţiile de luni îngrijorările privind viitorul Greciei, care l-ar putea afecta şi pe cel al întregii Uniuni Europene.

The Economist notează că din Grecia vine ”un semnal de alarmă”, în timp ce Die Welt titrează că ”grecii prăbuşesc Europa în următoarea criză”.

”Europa ameninţată cu un nou haos”, titrează şi Financial Times Deutschland, care adaugă că în Grecia am asistat la ”alegeri anti-Merkel”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor