Ameninţările la adresa jurnaliştilor - tacticile agresive ale extremei-drepte din Grecia

Epoch Times România
04.05.2012

Partidele de extremă-dreapta din Grecia ar putea obţine 20% din voturi în alegerile legislative de duminică. Partidul neonazist ''Zori de Aur'' a intensificat atmosfera xenofobă din ţară. Cei care îl înfruntă sunt ameninţaţi cu violenţa, potrivit jurnalistei Xenia Kounalaki, citată de publicaţia germană Der Spiegel.

''Turismul, emigraţia şi imigraţia sunt elementele importante ale istoriei noastre. Dar ospitalitatea nu mai este o prioritate în ţara noastră, un fapt pe care prezenţa urâtă a partidului 'Zori de Aur' îl face clar'', afirmă Xenia Kounalaki.

Noaptea, străzile care duc în Piaţa Omonia sunt goale, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna. Zona a fost primul cartier multicultural din Atena şi unul dintre primele care urmează să fie supuse unui proces de îmbunătăţire a valorilor imobiliare. Baruri de jazz şi restaurante indiene se aliniază pe străzi, separate ocazional de hoteluri care închiriază camere cu ora. Este un cartier de imigranţi, dependenţi de droguri şi prostituate africane, dar şi de jurnalişti, artişti tineri ambiţioşi şi adolescenţi din şcoli private.

Astăzi, imigranţii rămân acasă la căderea nopţii. Ei se tem de grupurile 'cetăţenilor furioşi', un fel de miliţii care bat străini şi susţin că ajută persoane în vârstă să retragă bani din bancomate, fără a fi jefuite. Astfel de grupuri sunt rezultatul unei iniţiative a partidului neonazist Chrysi Avgi - Zori de Aur - cel care a comis pogromuri în Agios Panteleimon, un alt cartier din Atena cu o populaţie imigrantă mare.

În prezent, există trei partide xenofobe în Grecia. Conform unor sondaje recente, ele ar putea acumula împreună pană la 20% din voturi în alegerile de duminică: partidul anti-semit LAOS ar obţine 4%, partidul naţionalist ''Grecii Independenţi'', un grup desprins din partidul conservator Nea Dimokratia (Noua Democratie), se preconizează să obţină 11% iar extremiştii de dreapta ''Zori de Aur'' ar putea obţine între 5-7%.

Capete rase, uniforme militare, cântece naziste, saluturi hitleriste: cum poate un jurnalist grec să trateze cu astfel de oameni? Oare ar trebui ignoraţi şi trecuţi sub tăcere sau ar trebui denunţaţi şi cerută interzicerea lor?, se întreabă jurnalista.

''M-am gândit mult şi intens despre cum să scriu despre 'Zori de Aur', astfel că articolul meu nu este deloc benefic pentru partid'', spune jurnalista. La 12 aprilie, ziarul Kathimerini i-a publicat articolul sub titlul 'Banalitatea răului'. În el a explicat de ce este imposibil să porţi un dialog cu astfel de oameni şi că partidul neonazist ar trebui să dispară din acoperirea media şi să fie interzis. Cinci zile mai târziu a fost publicat un răspuns anonim la articol pe site-ul partidului, un atac la persoană de 2.500 de cuvinte, în care fasciştii au povestit întreaga carieră a jurnalistei, ironizând presupusele sale rădăcini străine, având în vedere că s-a născut la Hamburg, şi au menţionat-o fără un motiv evident pe fiica sa de 13 ani. Autorii anonimi au ameninţat-o pe jurnalistă indirect: 'Pentru a o spune în limba maternă a străinei Xenia:'Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat'. Cu alte cuvinte, ai grijă!

Majoritatea grecilor cred că ''Zori de Aur'' are legături atât cu poliţia cât şi cu serviciile secrete ale ţării. Jurnalista a contactat autorităţile, care au sfătuit-o să fie atentă, deoarece huliganii partidului ar putea să o hărţuiască, să o bată sau să o terorizeze la telefon. Ar fi mai bine, au spus autorităţile, dacă ar înceta să mai scrie despre ei. Dacă ar dori să reacţioneze la ameninţări, i s-a sugerat, ar putea depune o plângere împotriva furnizorului de servicii al partidului ''Zori de Aur'', dar ar fi dificil, având în vedere că îşi are sediul undeva în SUA.

Printre sloganurile grupului se numără: 'Străinii afară!' şi 'Gunoiul ar trebui să părăsească ţara!' Faptul că imigraţia a devenit o astfel de problemă în cel mai rău an al crizei economice poate fi pus pe seama celor două partide de guvernământ. Pasok, socialist, şi cel conservator Noua Democraţie (ND) duc campanii xenofobe. ND a declarat că intenţionează să abroge o lege care acordă cetăţenia greacă copiilor născuţi în Grecia din părinţi imigranţi. Ministrul grec al ordinii publice, Michalis Chrysochoidis, din Pasok, a anunţat 'operaţiuni de curăţare', prin care imigranţii ilegali să fie adunaţi în tabere şi apoi deportaţi. Colegul său de partid, ministrul sănătăţii Andreas Loverdos, a avertizat grecii să evite prostituatele străine pentru a nu fi contaminaţi cu HIV şi pune în pericol astfel familia greacă.

Rata ridicată a şomajului, de aproximativ 22%, o lipsă de speranţă, o tendinţă spre violenţă şi căutarea de ţapi ispăşitori - analizele din presa greacă compara Grecia de astăzi cu Germania de la sfârşitul Republicii de la Weimar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor