Grammichele, oraşul hexagonal

Orasul italian Grammichele din regiunea Catania, Sicilia, este unul dintre putinele orase din lume care au aspect hexagonal.
Orasul italian Grammichele din regiunea Catania, Sicilia, este unul dintre putinele orase din lume care au aspect hexagonal. (screenshoot Youtube)

Oraşul italian Grammichele din regiunea Catania, Sicilia, este unul dintre puţinele oraşe din lume care au aspect hexagonal. Actualmente, Grammichele este o municipalitate cu 13.274 de locuitori.

Oraşul a fost fondat la numai trei luni după cutremurul din 11 ianuarie 1693, care a distrus fosta aşezare Occhialà, situată la nord de locul unde se află actualul Grammichele.

Denumirea noului oraş a fost aleasă după numele Sfântului Mihail, cu speranţa că va fi protejat de alte dezastre.

Grammichele a fost construit de Carlo Maria Carafa Branciforte, principele teritoriilor Roccella şi Butera. Proiectul oraşului a fost conceput de către de Michele da Ferla. Avea să devină primul oraş din Europa cu un plan hexagonal. Amplasarea sa a fost probabil inspirată de o altă localitate italiană, Palmanova, un oraş fortificat construit cu o sută de ani mai devreme, în 1593. Diferenţa principală este că Palmanova se bazează pe un poligon cu nouă faţete, în timp ce Grammichele are un plan hexagonal care ar putea fi extins continuu. Planul hexagonal al oraşului este împărţit în şase sectoare prin şase drumuri care conduc toate spre piaţa publică centrală care este la rândul ei hexagonală.

Forma hexagonală este rară astăzi, o simplă ciudăţenie într-o gamă largă de ideologii, teorii şi metode. Aceasta a fost pentru scurt timp în atenţia diferiţilor proiectanţi, ingineri şi arhitecţi la începutul secolului al XX-lea, dar niciunul nu a putut să construiască proiecte de acest fel pe scară largă.

Arhitectul şi istoricul de artă din New York, Charles Lamb, a susţinut planul urban hexagonal ca pe o soluţie practică şi artistică la bolile oraşului modern. El susţine că este un sistem care nu numai că va permite crearea unor bulevarde frumoase în stil european, dar şi o dezvoltare planificată şi o viaţă sănătoasă. Inginerul australian, Rudolf Mueller, a subliniat că aspectul hexagonal ar conduce la economii substanţiale privind lungimea conductelor de canalizare şi a celor din sistemul de alimentare cu apă. Mai puţini hidranţi şi mai puţine conducte de apă ar putea servi un număr mai mare de clădiri.

Tulburările din timpul celui de-al doilea război mondial au pus capăt în final proiectelor hexagonale. În practică, blocurile hexagonale nu s-au dovedit a fi o soluţie viabilă. În plus, dezvoltatorilor rezidenţiali şi cumpărătorilor de case nu le-ar fi plăcut loturi triunghiulare şi colţuri incomode.

Deşi pare o idee atractivă şi un concept funcţional din punct de vedere teoretic, în practică, proiectarea cartierelor şi oraşelor în formă hexagonală nu ar fi fost totuşi o alternativă edilitară fiabilă.