Etna în erupţie. Cutremur de 5,1 grade în Catania: răniţi, case prăbuşite şi multă panică

Daune în zona dintre Zafferana, Santa Venerina şi Acireale. Traficul a fost închis pe autostrada A18 Catania-Messina. Aeroportul este în prezent operaţional.
Vulcanul Etna
Vulcanul Etna (quotidiano.net)

La mai puţin de 48 de ore de când a început erupţia vulcanului Etna, Italia, în noaptea de marţi spre miercuri (25-26 decembrie) un cutremur puternic a provocat panică, daune şi circa 30 de răniţi în localităţile situate pe partea estică a vulcanului, la 15 kilometri de Catania, şi la 180 de kilometri de Palermo. Au urmat replici mai slabe ca intensitate.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, la ora locală 03:19, în zona Vulcanului Etna de pe insula Sicilia s-a produs un cutremur puternic, cu magnitudinea de 4,8 grade, potrivit Istituto nazionale di geofisica e vulcanologia (INGV).

Centrul Seismologic European Mediteranean (ESMC) a revizuit magnitudinea sesismului, de la 4,8 grade la 5,1 grade, epicentrul fiind la 1,1 km sud de Lavinaio (nord-vest de Acireale) şi la o adâncime de aproximativ 1,2 kilometri.

Potrivit experţilor, cutremurele sunt asociate cu erupţia vulcanului Etna, care a început în dimineaţa zilei de 24 decembrie: intruziunea subterană de magmă ar fi activat o falie bine cunoscută de geologi, care a declanşat seismul.

În primele 24 de ore ale erupţiei, printre altele, au fost numărate 800 de cutremure, un roi seismic care nu s-a terminat încă. Persoanele nu au fost vătămate grav, ci doar au raportat excoriaţii sau vânătăi. Elicopterele de la Marină, Garda de Coastă, Poliţia, Carabinieri Guardia di Finanza şi Pompierii au vizitat zonele afectate de cutremur.

Prefectul Cataniei, Claudio Sammartino, a stabilit un sistem amplu de intervenţie pentru toţi bărbaţii disponibili, în coordonare cu Departamentul Naţional de Protecţie Civilă şi cu autorităţile regionale şi municipale. Au fost puse la dispoziţie şcoli municipale şi săli de gimnastică pentru a găzdui persoanele care nu pot sau nu doresc să se reîntoarcă în casele lor. Asistenţa a fost delegată Crucii Roşii, potrivit publicaţiei La Stampa.

Centrul cel mai afectat de cutremur este Fleri, o zonă din Zafferana, foarte aproape de epicentru. O clădire s-a prăbuşit şi cele două persoane extrase din moloz sunt rănite. Totodată, s-au mai deteriorat şi alte clădiri şi a fost afectată reţeaua de gaze.

Au fost raportate, de asemenea, daune în alte centre ale zonei Etna: căderi de cornişe şi ziduri vechi de piatră, precum şi fisuri în case, într-o zonă situată între Zafferana, Santa Venerina şi Acireale. În Pennisi s-a prăbuşit biserica din sat, în timp ce în Zafferana, un azil de bătrâni a fost abandonat: structura are crăpături iar pensionarii refuză să se întoarcă.

Protecţia civilă continuă să urmărească evoluţia situaţiei, comunicând strâns cu centrele competente (Ingv şi Unifi) şi cu Regiunea Siciliană. Şeful Departamentului pentru Protecţia Civilă, Angelo Borrelli, însoţit de o echipă de experţi din cadrul Departamentului, este în drum spre Catania. După un zbor deasupra zonei afectate, Borrelli se va întâlni cu autorităţile locale din prefectura Catania pentru a planifica intervenţii de asistenţă pentru populaţie şi pentru a verifica clădirile.

Ca măsură de precauţie, o parte a autostradei Catania-Messina, A18, a fost închisă din cauza "crăpăturilor" produse în asfalt după cutremur, în secţiunea dintre ieşirile Acireale şi Giarre. După inspecţii şi verificări privind siguranţa secţiunii de autostradă, se vor lua decizii în legătură cu redeschiderea acesteia.

Pentru moment aeroportul internaţional din Catania rămâne operaţional, după ce a fost închis pe 24-25 decembrie, din cauza emisiei de cenuşă din craterele Etnei.

Pe Etna erupţia este în curs de desfăşurare. Foto aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură